Ministarstvo rada ne razmišlja o financijski uvjetovanom otkazu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. rujan 2013. u 17:54
Thinkstock

Sindikati su dobili takav prijedlog u objedinjenom materijalu izmjena Zakona o radu (ZOR) na osnovu javne rasprave, ali “nema ni primisli” da bi to bio naš prijedlog, kažu u Ministarstvu.

Nakon što su se sindikati usprotivili mogućnosti uvođenja financijski uvjetovanog redovitog otkaza o radu, koji bi poslodavac mogao dati radniku ako nema novca za isplatu plaće, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava rekli su da se trenutno ne razmišlja o takvom prijedlogu.

Sindikati su dobili takav prijedlog u objedinjenom materijalu izmjena Zakona o radu (ZOR) na osnovu javne rasprave, ali "nema ni primisli" da bi to bio naš prijedlog, kažu u Ministarstvu.

Doznaje se također da su u tijeku konzultacije između sindikata, poslodavaca i Ministarstva, te da su na stolu razni prijedlozi temeljem javne rasprave koja je provedena od 15. kolovoza do 15. rujna.

U Ministarstvu kažu da će tek nakon konzultacija sa svim zainteresiranim stranama nacrt prijedloga prosljediti Vladi, koja će prijedlog uputiti u saborsku proceduru, što se očekuje do kraja godine. Napominju da će u međuvremenu, po Zakonu o procjeni učinaka propisa, biti proveden još jedan krug konzultacija.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ranije je najavljivao da će Ministarstvo izmjenama ZOR nastojati pomiriti dvije temeljne odrednice – osigurati zaštitu radnika i omogućiti tvrtkama da se brže prilagođavaju zahtjevima tržišta.

Sindikati su se usprotivili mogućoj dopuni članka koji regulira redoviti otkaz ugovora o radu, po kojoj bi poslodavac radniku mogao dati redoviti otkaz i ako nije u mogućnosti isplaćivati plaću prema ugovoru o radu, upozoravajući da na to neće pristati dok se ne nađe "osigurač za radnike".

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) priopćila je danas da osuđuje "konstrukcije" Ministarstva rada i mirovinskog sustava po kojima ukidanje mogućnosti određivanja plaće pravilnicima o radu uvjetuje uvođenjem nove vrste redovitog otkaza ugovora o radu – financijski uvjetovanog otkaza.

Po tome ispada da plaća nije bitan element dvostranog ugovornog radnog odnosa, te da ekskluzivno pravo njenog određivanja, za razliku od svih drugih ugovora u pravnom sustavu u kojima se bitni sastojci ugovaraju disponiranjem volja svih ugovornih strana, treba pripasti jednoj ugovornoj strani – poslodavcu, smatra ta sindikalna središnjica.

HURS naglašava nužnost ukidanja mogućnosti određivanja plaća radnika pravilnicima o radu, jer oni poslodavcu daju u pravnom poretku jedinstvenu ovlast samostalnog određivanja cijene rada.

Komentirajte prvi

New Report

Close