Ministar zdravstva razmatra kažnjavanje neodgovornih pacijenata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. studeni 2016. u 14:51
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sankcioniranje neodgovornog ponašanja pacijenata bilo bi na tragu slične prakse u zemljama EU-a.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je u četvrtak da će se uređenje zdravstvenog sustava provoditi postupno, uvest će se kontrola liječnika, a ne isključuje ni sankcioniranje pacijenata za neodgovorno ponašanje.

Kujundžić je u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade ponovio da sustav misli urediti dogovorom između primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. Liječnicima će se, kaže, slati kontrole i upozorenja ako bez potrebe, mimo smjernica liječenja, šalju pacijente na dijagnostičke preglede.

S obzirom na 30 posto nepotrebnih dijagnostičkih pregleda u hrvatskim zdravstvenim ustanovama, smanjivanju lista čekanja i uštedama trebale bi pridonijeti kliničke smjernice za dijagnostiku i liječenje najčešćih bolesti u Hrvatskoj, koje se upravo izrađuju.

Kujundžić sada ne razmišlja o uvođenju sankcija pacijentima, ali će i o tome razmisliti jer procjene govore da se barem 30-ak posto pacijenata ne odazove na pregled za koji su upisani.

"To je zapravo zauzimanje mjesta drugima, onima kojima bi možda upravo taj dan bio otkriven karcinom, koji bi mogli biti operirani i izliječeni", rekao je.

Sankcioniranje neodgovornog ponašanja pacijenata bilo bi na tragu slične prakse u zemljama EU-a, primjerice u Švedskoj gdje se pacijentima naplati puna cijena propuštenog pregleda ili pretrage.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Najučinkovitije bi bilo- da ih se novčano / na mirovini ili plaći/ nagradi.
Ako nisi bio kod doktora imaš 100 kuna više i gotovo. Da vidiš- prazne čekaonice!
I pustiti ljude da mogu više kupovati lijekove , barem one što se mažu po koži…i neke ostale..šta ja
znam , a ne da za virolex moraju zvati doktore …?!

cca 70% pacijenata su bolesnici iz zabave ili dokolice odnosno lažni bolesnici! Podržavam prijedlog da se uvede za ljude koji rijeko idu k doktoru posebni (bolji) tretman. Jedan dobar CRM (programsko rješenje) i evo reda!

On je dobričina . Ipak…situacija u zdravstvu je ……….je…….je…….. ne znam ….nemam izraza….


liječnici lijenčine i neradnici, pacijenti neodgovorni, što oni uopće imaju biti bolesni, besprijekorni ministre, naredite odmah strijeljanje svih neodgovornih, lijenčina i neradnika, uštede će biti nemjerljive

u dobi je on kad ce uskoro jednom od tih neradnika na randevu… onda ce bit mnogo manje kurcevit

New Report

Close