Ministar otkrio kako će se ocjenjivati rad državnih službenika

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Do kraja ovoga mjeseca Vlada mora Bruxsellesu poslati nacionalni program reformi. Jedna od većih je reforma javne uprave. Što ona donosi te što se njome želi postići? Što će službenicima donijeti najavljeno ocjenjivanje rada emisiji U Meži Prvog govorili su ministar uprave Lovro Kuščević i predsjednik sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša.

"Vlada će na idućoj sjednici usvojiti NPR (Nacionalni program reformi) koji će se odnositi za period do travnja 2019. Bit će poslan Europskoj komisiji, i kad ga on odobre - kreće se punom parom. Što se tiče Ministarstva uprave ide se na tri glavna cilja: podizanje učinkovitosti, decentalizacija i digitalizacija", kazao je ministar Lovro Kuščević u razgovoru za Hrvatski radio.

"U javnosti se predimenzionira uloga Zakona o plaćama u državnoj službi. Pitanje napredovanja i nagrađivanja službenika je važan, ali treba biti oprezan kod procesa ocjenjivanja", smatra Boris Pleša. 

"Na zakonu radi Ministarstvo rada i socijalnog sustava, ostalo je još nekoliko članaka za dovršiti, a Ministarstvo uprave radi na dvije važne uredbe: Uredba o nazivima i klasifikaciji radnih mjesta i Uredba o sustavu ocjenjivanja. Svaki službenik mora biti smješten u platni razred na način da mu se plaća ne smanjuje, a kasnije bi njegovo napredovanje ovisilo o njegovom radu", kazao je Kuščević. Među kriterijima za ocjenu rada bit će ocjena nadređenog, mjerljivi razultati rada, korisnici usluga i ocjena kolege u radnoj sredini, dodao je.

Boris Pleša kazao je kako po današnjem zakonu dobra ocijena donosi dva dana godišnjeg odmora. Kod ocijenjivanja će se uzeti u obzir anglosaksonski i kontinentalni model (napredovanje prema učinkovitosti i stažu), a veliku će odgovornost imati nadređeni. Smatra kako bi se trebalo ocjenjivati i njih. Kušćević je dodao kako radni procesi i kontrola moraju biti definirani te da mora doći do depolitizacije sustava. 
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve