Ministar financija otkrio hoće li biti povećanja plaća početkom iduće godine

Autor: Poslovni.hr , 14. listopad 2016. u 13:32
Foto: Patrik Macek / Pixsell

– Završavamo i brusimo detalje. Sve ovisi o formiranju Vlade – kazao je Marić.

Na pitanje što će biti s promjenama u sustavu poreza na dohodak i kad će doći do povećanja plaća, sve se češće kao odgovor spominju poprilično tijesni rokovi zbog kojih smanjenje poreznog opterećenja na plaće možda neće početi od 2017. – Vidjet ćemo. Rokovi su zaista kratki – rekao nam je jučer ministar financija Zdravko Marić. Njegovo je Ministarstvo počelo s pripremama za izradu proračuna za iduću godinu, no još je zatvoren kad su u pitanju porezne promjene, piše Večernji list.

– Završavamo i brusimo detalje. Sve ovisi o formiranju Vlade – kazao je Marić. Stručnjaci koji su pripremili analizu poreznog sustava govore, međutim, da Marić nema glavobolju samo zbog vremenskog tjesnaca, glavni je problem novac. No njihovo je mišljenje da ne treba ići na kozmetičke promjene, nego bi trebalo pripremiti posve novi zakon o porezu na dohodak jer je sadašnji opterećen nizom izuzetaka i nelogičnosti. Povećanje neoporeziva dijela dohotka na 3750 kuna, s rastegnutom poreznom osnovicom prema 20.000 kuna za najveću stopu poreza na dohodak i spuštanje te stope na 36 posto, stajalo bi državu tri do četiri milijarde kuna! Državni proračun nema toliko prostora za porezno rasterećenje bude li se Marić držao plana o spuštanju deficita na dva posto. Povrh toga, pred Vladom su i razgovori sa sindikatima javnog sektora o njihovoj povišici.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Nastradat će zdravstvo….opet.

nema tu nikakvih strucnjaka, niti tijesnih rokova. Ako sindikalci traze 6% povecanje place, to se rijesava smanjivanjem head-counta (osoblja) za 6%.
Smanjivanje poreza na dohodak ce biti lakse nakon sto jos kojih 100.000 ljudi napusti hrvatsku, pa kada shvate da ne mozes biti je*en i posten, odnosno ili ces hraniti uhljebe i uhljebnicku birokraciju, ili ces privlaciti ljude da ostanu ili da se vrate.

New Report

Close