Milanović: MMF u ovom trenutku nije opcija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. studeni 2013. u 11:42
Zoran Milanović (Photo: Željko Lukunić/PIXSELL)

MMF u ovom trenutku nije opcija, izjavio je danas premijer Zoran Milanović tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva.

MMF u ovom trenutku nije opcija, izjavio je danas premijer Zoran Milanović tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, odgovarajući na pitanje nezavisne zastupnice Jadranke Kosor hoće li Vlada pozvati MMF.

Kosor je Milanoviću spočitnula da SDP-ovim zastupnicima nije dopustio da glasuju za njezin prijedlog da Sabor od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja o definiciji braka.

"U Hrvatskoj raste netolerancija, sve češće i mržnja, a čini mi se da za to vrijeme u tišini raste broj nezaposlenih, koji je u posljednjih mjesec dana narastao za 21 tisuću", rekla je Kosor.

"MMF u ovom trenutku nije opcija. Procedura prekomjernog deficita je nužnost, a u razgovorima s Europskom komisijom vidjet ćemo što možemo učiniti da socijalno tkanje naše zemlje ne bude ugroženo", odgovorio je Milanović.

Kad je riječ o referendumu, naglasio je da SDP-ovim zastupnicima nije ništa naložio. "Nikom nisam ništa naložio, ali mogu reći svoj stav o tome što je Sabor, a što Ustavni sud, a o svemu će nakraju odlučiti Sabor, odnosno vi, zastupnici", rekao je Milanović.

Obrazložio je da Sabor donosi Ustav pa "valjda zna što u njemu piše" te dodao kako Sabor iznimno može zatražiti mišljenje Ustavnog suda.

"Ustavni sud nije ured za zakonodavstvo, nego tijelo koje, kad je nadležno, kaže što ima i to se mora poštovati", rekao je Milanović podsjetivši da je Ustavni sud već reagirao upozorenjem kako bi trebala izgledati saborska odluka o raspisivanju referenduma, te da je ta odluka usklađena s mišljenjem Ustavnog suda.

Uvjeren je kako je nekorektno Saboru nametati obvezu da o tome što piše u Ustavu pita bilo koga, osim sebe i političkog naroda.

"Takvo rješenje iz Ustavnog zakona o Ustavnom sudu služi kao okvir za politički dogovor onih koji to žele", ustvrdio je Milanović koji je napomenuo da će se ustavnim promjenama utvrditi uloga Ustavnog suda u ranoj fazi referendumske procedure, čime će se u budućnosti izbjeći ovakva "kolizija Sabora i Ustavnog suda".

Komentirajte prvi

New Report

Close