Mikšić se povlači iz gradnje pogona u Belom Manastiru

Autor: Ivan Pandžić , 28. rujan 2006. u 06:30

Radovi su obustavljeni zbog tri mil. kuna dugova, a Mikšić je zbog navodnih prijetnji ‘nestao’ iz Zagreba

Američki poduzetnik Boris Mikšić odlučio se povući iz investicije u svoju tvornicu biorazgradive plastike u Belom Manastiru. Objavio je to jučer Žarko Delač dugogodišnji najbliži Mikšićev suradnik i predsjednik kluba zastupnika Mikšićeve liste u zagrebačkoj Skupštini.Razlozi Mikšićeva povlačenja iz posla u koji je već uloženo pet milijuna eura, kao i njegova najava povlačenja iz politike, jučer su bili pod prilično neobjašnjivim okolnostima.

Konferencija
Prvo je Mikšić u ponedjeljak sazvao tiskovnu konferenciju na kojoj je najavio da se povlači iz politike jer mu je navodno vlasnik tvrtke Pavišin, Željko Orsag prijetio smrću tražeći od njega 700 tisuća kuna na ime neplaćenih dugova. Mikšić je poručio kako o dugovima nema pojma jer je on redovno plaćao tvrtku Progres iz Belog Manstira koja je glavni izvođač radova. Tvrtka Pavišin, čiji je vlasnik opovrgnuo prijetnje, bila je kooperant Progresa.Žarko Delač koji je Mikšiću vodio i kampanju jučer je sazvao tiskovnu konferenciju kako bi izrazio svoju zabrinutost jer mu se Mikišić ne javlja na mobitel, nije došao izvršiti svoje unaprijed izvršene obveze i nije mogao potvrditi da će danas biti na sjednici Skupštine.”Posljednja informacija koju mi je rekao je da napušta i posao u Belom Manastiru jer su ga ljudi s kojima je surađivao izigrali. Tvornicu u Belom Manastiru neće rušiti nego je konzervirati kako bi ostala spomenik jednom djelu, a već naručeni strojevi za proizvodnju biorazgradive plastike će otići iz Milana umjesto u Oxford umjesto u Beli Manastir. Boris je najavio da ne odustaje od ulaganja u Hrvatsku, ali će novu tvornicu biorazgradivih maziva graditi u zagrebačkoj poduzetničkoj zoni. Međutim, ja sada ne znam gdje je on”, poručio je jučer Delać. Tvrtka Ecocortec inače nije u 100-postotnom vlasništvu Borisa Mikšića. Na registru trgovačkog suda se ne navode osnivači, ali pod likvidatore se osim Mikšića vode i Nevenka i Stjepan Buljubašić, osječki poduzetnici. Dinko Buljubašić koji je vodio investicijski projekt u Belom Manastiru jučer nam nije bio dostupan, kao ni Mikšić. Međutim, tehnički direktor tvrtke Progres Ivan Grizelj jučer je u izjavi za Poslovni dnevnik potvrdio kako su radovi na skoro dovršenoj tvornici obustavljeni i to zbog dugova od tri milijuna kuna.“Mi smo privremeno obustavili radove jer nam nije plaćeno tri milijuna kuna za radove koje smo obavili.“

Kredit HBOR-a
“Obustava radova je privremena dok nam se ne isplati dug, ali o prekidanju projekta ništa ne znam. Direktor naše tvrtke Stjepan Petrić je obavijestio gospodina Mikšića još dok je bio u Americi da radovi nisu plaćeni, ali mu je Mikšić odgovorio kako ništa ne želi rješavati dok se ne riješe partnerski odnosi unutar Ecocorteca”, rekao je Grizelj i potvrdio da je tvrtka Pavišin bila jedan od značajnijih kooperanata i da ima veća potraživanja.Izgradnja tvornice, prema raspoloživim informacijama, ide preko kredita HBOR-a za koji je jamstvo dao Mikišić preko svoje grupe Cortec, pa je u mogućnosti i obustaviti plaćanja.

Ivana Barišić

Komentari (1)
Pogledajte sve

bit će zanimljivo vidjeti kako će funkcionirati “mehanizmi pravne države”. po sili zakona postoje postupci koji omogućuju nedvojbeno utvrđivanje tko je što dužan.

samo je pitanje primjenjuju li se zakoni…

New Report

Close