Medicinski fakultet ponosni vlasnik CeQuint certifikata

Autor: Marta Duić , 15. ožujak 2015. u 10:00
Studenti studija medicine na engleskom jeziku s profesorom Davorom Ježekom

Neki strani studenti se odlučuju privremeno ili trajno zaposliti u hrvatskome sustavu zdravstva.

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 10. ožujka predstavljan je Certifikat za kvalitetu internacionalizacije Integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicine na engleskom jeziku – CeQuint koji mu je dodijeljen iz područja Biomedicine.

Time je ovaj fakultet postao prvi u EU koji nosi  ovaj prestižni certifikat kojim se procjenjuje uspješnost internacionalizacije nekog studijskog programa ili institucije u cjelini. Na predstavljanju su prisustvovali Davor Miličić, dekan Medicinskog fakulteta, Davor Ježek, prodekan za međunarodnu suradnju i voditelj Studija medicine na engleskom jeziku Medicinskog fakulteta, Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Siniša Varga, ministar zdravlja RH te Roko Andričević, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta RH. "Velika nam je čast da je upravo naš fakultet prvi nositelj CeQuint certifikata iz područja Biomedicine.. Osim što predstavlja potvrdu našem radu ujedno nas obvezuje da i u narednim godinama u hrvatskom visokom školstvu prednjačimo kvalitetom znanstvenog i nastavnog rada i međunarodnom prepoznatljivošću", poručio je Davor Miličević.

CeQuint je projekt EU, točnije Europskog konzorcija za akreditaciju u području visokog obrazovanja (European Consortium for Accreditation, ECA). ECA objedinjuje 14 nacionalnih agencija zaduženih za licenciranje i akreditaciju sveučilišta i pojedinih fakulteta/visokih učilišta zemalja članica EU među kojima je i Hrvatska Agencija za visoko obrazovanje (AZVO). Budući da se studij medicine na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu provodi već jedanaest godina, AZVO i Sveučilište u Zagrebu su krajem 2013. nominirale upravo taj program za moguće certificiranje. Nakon evaluacije Fakulteta, koju je provelo povjerenstvo Europskoga konzorcija za akreditaciju u visokom školstvu stigla je i konačna odluka o dodjeli certifikata za kvalitetu koji je dodijeljen na Diseminacijskoj konferenciji u Parizu krajem veljače.

Od ukupno sedam CeQuint certifikata studijskim programima Medicinskom fakultetu je dodijeljen prvi takav iz područja Biomedicine. Cilj ovog projekta je postaviti jasne kriterije za procjenu uspješnosti internacionalizacije nekog visokoškolskog učilišta što stimulira prekograničnu suradnju i razmjenu. ˝Sveučilište u Zagrebu je među 4% najkvalitetnijih visokoobrazovnih ustanova u svijetu, što je uspjehom s obzirom na vrlo skromna nacionalna izdvajanja za znanost i visoko školstvo, odljev mozgova i općenito loš gospodarski status zemlje. Medicinski fakultet kao najuspješnija sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, kada bi se kao izdvojena cjelina uspoređivao s medicinskim sveučilištima i medicinskim fakultetima u svijetu, zauzeo bi znatno više mjesto na međunarodnim rang ljestvicama nego što ga zauzima cjelokupno zagrebačko Sveučilište", ponosno je rekao Miličić.

Studij medicine na engleskom jeziku trenutno pohađa 250 studenata iz 29 zemalja, a najviše njih iz Kanade, SAD-a, Izraela, Njemačke, Austrije, Švedske i Francuske. Do sada su četiri generacije diplomiranih liječnika proizašle iz ovog studijskog programa rade. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu održava i doktorski studij na engleskome jeziku Biomedicine and Health Sciences. "Pored medicine kao struke, znanosti, umijeća i njezinih etičkih zasada, Fakultet je našim inozemnim studentima omogućio i učenje hrvatskoga jezika i upoznavanje s hrvatskom kulturom.

Mnogi od tih studenata izrazili su želju nastaviti poslijediplomsku izobrazbu na našem Fakultetu, a neki se odlučuju privremeno ili trajno zaposliti u hrvatskome sustavu zdravstva˝, tvrdi Miličić. Davor Ježek tvrdi da je studij na engleskome jeziku dodatno obogatio i akademski život fakulteta: "Studij je privukao gostujuće profesore s uglednih inozemnih sveučilišta. Osim predavanja koja su održali za studente, gostujući predavači često su sudjelovali u radu znanstvenih tribina i odvijanju predmeta poslijediplomskih studija. Njihov boravak u Hrvatskoj bio je iskorišten za proširenje već postojeće suradnje, pokretanje novih projekata ili organizaciju boravaka naših mladih znanstvenika i asistenata u inozemnim institucijama".

Komentirajte prvi

New Report

Close