Marijana Petir traži pomoć za proizvođače mlijeka i mandarina

Autor: Poslovni.hr , 22. kolovoz 2014. u 15:20
Foto: Marko Prpić / Pixsell

Zastupnica u Europskom parlamentu uputila je danas zamolbu predsjedniku Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Czeslawu Siekiereskom.

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila je danas zamolbu predsjedniku Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Czeslawu Siekiereskom da se zauzme kod Europske komisije da se osigura pomoć i za proizvođače mlijeka i mliječnih proizvoda te proizvođače mandarina koji su u Hrvatskoj također pogođeni odlukom Rusije o zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU.

Petir je istaknula da podržava njegov prijedlog da se na prvoj sljedećoj sjednici Odbora u rujnu pitanje ruskog embarga raspravi na Odboru. Rekla je da podržava i mjere ublažavanja štete koje je donijela Europska komisija za pomoć proizvođačima kvarljivog voća i povrća te je zatražila se iste bez odgađanja prošire i na mjere pomoći proizvođačima mandarina te mlijeka i mliječnih proizvoda.

Da podsjetimo, Europska komisija je odobrila pomoć do 125 milijuna EUR-a za proizvođače jabuka, paradajza, karfiola, gljiva, grožđa, krastavaca, jagoda i crnog ribizla koji su najteže pogođeni ruskim embargom uvoza poljoprivrednih proizvoda.

Hrvatska u trgovinskoj razmjeni s Rusijom tijekom posljednjih nekoliko godina ostvaruje ukupni deficit osim u području razmjene poljoprivrednih proizvoda. „Imajući to u vidu, a s obzirom na ukupnu gospodarsku situaciju u RH koja se već šestu godinu nalazi u recesiji, molim da se zauzmete da se uz već poduzete mjere za kvarljivo voće i povrće, a koje se primjenjuju od 18. kolovoza 2014. godine, svakako što prije uključe i mjere za mandarine i mliječne proizvode“, napisala je hrvatska zastupnica Marijana Petir u svom dopisu predsjedniku Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta Czeslawu Siekierskom .

Komentirajte prvi

New Report

Close