Marijana Petir zabrinuta zbog odluke Europske komisije

Autor: Božica Babić , 27. travanj 2015. u 09:30
Foto: Tomislav Krasnec / Pixsell

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir inicijativu za uspostavu regije Alpe-Adria slobodne od GMO-a uputila je čelnicima EU te Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije i Mađarske.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir inicijativu za uspostavu regije Alpe-Adria slobodne od GMO-a uputila je čelnicima EU te Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije i Mađarske. Time Petir provodi obećanje koje je dala na početku svog mandata eurozastupnice da će poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi se Hrvatsku zaštitilo od sjetve GMO sjemena.

Inicijativu koju su supotpisala 34 zastupnika Europskog parlamenta iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Mađarske, Petir je među ostalima uputila predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru, predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu, predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, povjereniku za poljoprivredu Europske komisije Philu Hoganu, drugim nadležnim povjerenicima i predsjednicima parlamentarnih odbora, te predsjednicima vlada i parlamenata zemalja koje obuhvaća Alpe-Adria regija. Petir je inicijativu poslala i premijeru Zoranu Milanoviću te predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki ističući kako očekuje njihovu potporu jer je ta inicijativa dobra za Hrvatsku.

Ova inicijativu poticaj je za usvajanje prikladne regulative koja će jamčiti pravo država članica i njihovih regija da se proglase slobodnima od GMO-a, pa Petir poziva sve dužnosnike neka se u okviru svojih ovlasti zauzmu za njezino donošenje.

Premda se odluka Europske komisije od prošlog tjedna o odobrenju deset novih genetski modificiranih organizama ne odnosi na uzgoj (sjetvu) već na upotrebu u hrani i hrani za životinje, Petir izražava zabrinutost zbog takve odluke Komisije i naglašava kako ovom inicijativom šalje "jasan signal EK kako ne želimo GMO ni u Hrvatskoj niti u našem susjedstvu".

"Do danas je preko 150 regija i 4.500 lokalnih uprava diljem Europe donijelo odluku o GMO-free statusu, stoga ovom inicijativom želim potaknuti sve donositelje odluka neka se osobno zauzmu da se slične odluke donesu i na lokalnoj i regionalnoj razini svih država članica Alpe-Adria regije kako bi uputili snažnu poruku nacionalnim vlastima ali i Europskoj uniji da se građani ove regije ne žele izložiti riziku ispuštanja GMO-a u okoliš. Jednako tako, u svjetlu izmjene europskog zakonodavstva koje regulira prava članica da samostalno odlučuju o uvođenju živih GMO-a u okoliš želimo naglasiti da to pravo niti u kojem slučaju ne smije biti narušeno," ističe Petir.

Petir je prošle godine svim europarlamentarcima iz zemalja regije Alpe-Adria uputila poziv na uspostavu te regije područjem slobodnim od GMO-a. Potpisnici izjave koju je zastupnica Petir predložila, dali su potporu tradicionalnom i ekološkom uzgoju poljoprivrednih proizvoda kao i očuvanju bioraznolikosti te su podržali odluke svih lokalnih, regionalnih i nacionalnih vlasti koje su svoja područja proglasile slobodnima od GMO-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close