Maras traži javnu objavu svih korisnika kredita HBOR-a

Autor: Marija Brnić , 10. siječanj 2014. u 09:29
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras/ Patrik Macek/PIXSELL

U banci tvrde da ih osim državnih tijela, redovito kontroliraju i njihovi međunarodni kreditori, rejting agencije, neovisni revizori, Sabor i Vlada.

Tvrdnjom kako je čudno da u 20 godina revizija nije posjetila instituciju koja je dodijelila 120 milijardi kuna kredita, ministar poduzetništva Gordan Maras potvrdio je da je pokrenuo svoj "obračun" s Hrvatskom bankom za obnovu i ravitak.

Iako je član Nadzornog odbora HBOR-a, poslao je, kaže, kontrolu kako bi utvrdio namjensko trošenje novca i način kako funkcionira iznutra sistem dodjele kredita. Maras time nastavlja iskazivati nezadovoljstvo neobjavljivanjem podataka o korisnicima HBOR-ovih kredita. Iz HBOR-a nisu željeli komentirati ministrove prozivke. No, pozivaju se na zakon i dobru bankarsku praksu tvrdeći da su revizije od samog osnutka redovite. Od 1995. do 2008. Državna revizija godišnje je obavljala reviziju i uvijek dala bezuvjetna mišljenja. No, kontrola korištenja utrošenih sredstava se odvija i od strane međunarodnih kreditora, primjerice iz CEB-a dolaze najmanje jedanput, a iz IBRD-a dvaput godišnje tijekom korištenja kredita.

Redovit je u kontroli i njemački KfW, kao i EIB, koji je najveći vjerovnik HBOR-a i izvor sredstava, a čiju kontrolu u HBOR-u upravo očekuju potkraj idućeg mjeseca. Dosad, poručuju iz HBOR-a, te institucije nisu imale zamjerke na namjensko korištenje sredstava, što potvrđuju i pribavljanjem gotovo 2 milijarde eura u zadnjih pet godina uz posebne uvjete, a samo ove godine u planu je ugovaranje kredita od 1,2 milijarde eura. Godišnja financijska izvješća redovito prolaze reviziju neovisnih vanjskih revizora, revizorskog odbora, NO-a, Vlade i Sabora. Redovito prolazi i analizu rejting agencija, a zanimljivo je i da se o izravno odobrenim kreditima redovito izvještava NO, koji ujedno odobrava i kredite iznad 37 milijuna kuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

svi su skupa u dealu preko hborai dijele šakom i kapom za farme konja podobnima.

New Report

Close