Maras: Poruka je jasna, ne smijemo dopustiti da Karamarko i njemu slični preuzmu vlast

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. svibanj 2014. u 14:34
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

SDP-ovi i HNS-ovi ministri u Vladi poručili su danas da je Vlada stabilna nakon smjene Slavka Linića s mjesta ministra financija, a ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je da nitko u SDP-u ne pomišlja na rušenje predsjednika stranke i premijera Zorana Milanovića.

SDP-ovi i HNS-ovi ministri u Vladi poručili su danas da je Vlada stabilna nakon smjene Slavka Linića s mjesta ministra financija, a ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je da nitko u SDP-u ne pomišlja na rušenje predsjednika stranke i premijera Zorana Milanovića.

"Mi smo odgovorni ljudi, u SDP-u nitko ne pomišlja na rušenje Zorana Milanovića jer je to rušenje hrvatske vlade koja je pobijedila na izborima upravo zahvaljujući podršci SDP-ovog članstva, birača i simpatizera", rekao je Jovanović ispred Banskih dvora upitan za komentar spekulacija da nezadovoljnici u stranci žele smijeniti Milanovića.

Odbacio je i spekulacije da u riječkom SDP-u, iz kojeg dolazi i on, postoji nezadovoljstvo zbog Linićeve smjene te kazao kako je stranka s jučerašnje sjednice Predsjedništva jasno poručila da se treba koncentrirati na izbore za Europski parlament (EP).

"Idemo pokazati da smo najjača politička snaga i nakon toga odraditi mandat do kraja, osigrati da se u Hrvatskoj živi bolje", rekao je.

Neupitna je energija, znanje i iskustvo koje je Linić imao, ali povjerenje koje je prestalo postojati između premijera Milanovića i ministra financija u zadnja dva mjeseca bilo je značajno opeterećenje za Vladu, kazao je Jovanović.

"Sama činjenica da Linića zamjenje njegov najbliži suradnik, gospodin (Boris) Lalovac govori da će Ministarstvo financija nastaviti raditi u istom smjeru, vjerojatno na temeljima koje je postavio Linić i to je svojevrsno priznanje njegovom radu. A mislim da će Slavko svojim radom u parlamentu dodatno ojačati našu parlamanetarnu većinu i čini mi se da možemo govoriti o jednoj win-win situaciji za SDP", ocijenio je Jovanović.

Njegov stranački kolega, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kaže kako šteta zbog Linićeve smjene postoji te, kao i Jovanović, naglašava važnost predstojećih EU izbora na kojima "SDP mora napraviti sve da prođe što bolje".

"Šteta sigurno postoji, ali poruka članovima je vrlo jasna – moramo napraviti sve kako ne bi pomogli da (Tomislav) Karamarko i njemu slični sutra budu u poziciji da preuzmu vlast u Hrvatskoj", kaže Maras.

Kazao je i da neće biti izvanrednog Glavnog odbora stranke, već redovita sjednica, koju će predsjednik Glavnog odbora Josip Leko sazvati u lipnju.

"Gospodin Leko sazvat će Glavni odbor nakon EU izbora. Glavni odbor bit će najnormalnije u šestom mjesecu", rekao je.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nije htio govoriti o jučerašnjoj sjednici Predsjedništva SDP-a te je poručio da je "vlada stabilna, bez ikakvih problema".

Prva potpredsjednica Vlade i šefica HNS-a, koalicijskog partnera SDP-a, Vesna Pusić smatra da događanja u SDP-u neće utjecati na ishod izbora naglašavajući da se na tim izborima "biraju osobe".

"Na tim izborima mislim da domaća stranačka događanja imaju manju ulogu i manje su važna od izbora ljudi – po stavovima, sposobnostima i znanju – koji su u stanju sljedećih pet godina predstavljati u EP hrvatske interese", kazala je.

Pusić je odbacila tumačenje da će građani na EU izborima kazniti vladajuću koaliciju budući da Vlada nema rezultata, a istovremeno se najveća vladajuća stranka nalazi u problemima i "izgleda kao da se raspada".

"Mislim da se ne radi o kažnjavanu stranaka već samih sebe, jer koga izaberu tako će i biti predstavljeni u EP. To je puno važnije od momentalnih perturbacija na političkoj sceni i puno dugoročnije. A što se tiče našeg koalicijskog partnera, ne mislim da se raspadaju. Mislim da imaju određenih poteškoća s kojima se pokušavaju nositi, ali ne mislim da se raspadaju. A apsolutno ne mislim da ova vlada nema rezulata, obrnuto", odgovorila je Pusić.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš ne smatra da će Linićev odlazak utjecati na rad Vlade. Kaže da joj je osobno žao što je smijenjen, ali da premijer Milanović ima apsolutno pravo birati svoje suradnike i voditi vladu. "Nema nikakvog razloga da s nasljednikom ne surađujemo jednako dobro", rekla je

To što je Linić, u javnosti najpopularniji ministar, smijenjen samo dva tijedna prije izbora za EP, Mrak Taritaš smatra pitanjem za "nekog drugog".

Komentirajte prvi

New Report

Close