Manjim porezima do 80 mlrd. kuna investicija

Autor: Jadranka Dozan, Ljubica Gatarić/VL , 25. svibanj 2015. u 22:01
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Vladina vrhuška računa da će osjetno podići vrijednost investicija, pitanje je samo njihove produktivnosti.

U Hrvatskoj se investitori više ne trebaju bojati dizanja poreza, u budućnosti se može govoriti samo o njihovu smanjenju.

Jedna je to u nizu optimističnih poruka koje su predstavnicima ulagatelja i diplomatske zajednice s Vladine konferencije "Invest HR" odaslali premijer Zoran Milanović i podpredsjednik Branko Grčić. U najnovijem naletu nadobudnosti Grčić je rekao kako je "otpočeo novi, nezaustavljivi investicijski val koji će biti pokretač ekonomskog oporavka". Premijer je pak istaknuo kako "imamo novi razvojni model" koji predstavlja "otklon od višedesetljetnog ekonomskog puberteta" i rasta baziranog na stranoj akumulaciji, ulaganju u stanove i infrastrukturu prema proizvodnji više kvalitete. Ne trebamo više stotine kilometara novih autocesta i tisuće novih stanova nego ulaganja u kvalitetu. Industrija radi bolje i kvalitetnije, ističe premijer, ali sa sedam tisuća radnika manje koji posao trebaju tražiti u drugim područjima, poput usluga i turizma. Uz zaokret porezne politike i "novi razvojni model", kao i uz pomoć strukturnih fondova, Vladina vrhuška računa da će osjetno podići vrijednosti investicija.

 

59mlrd.

kuna ili svega 18 posto BDP-a iznosile su lani investicije u Hrvatskoj

Cilj su, prema Grčićevim riječima,  postavili na približno 25 posto BDP-a. To znači više od 80 (oko 82) milijardi kuna godišnje. Što to pak znači u odnosu na trenutnu dinamiku investiicjskih aktivnosti dovoljno je reći da su bruto investicije u prošloj godini padom od oko četiri posto dosegnule nepunih 59 milijardi kuna ili oko 18 posto BDP-a (bruto investicije u fiksni kapital 61 milijardu te promjene zaliha od 'minus 2,3 milijarde). Ostaje primijetiti da u Vladi ipak nisu precizirali rok za ciljanu razinu investicija, no povećanje za gotovo 25 milijardi kuna ili za oko 7 posto BDP-a posve sigurno će trebati godine.  No, ekonomisti će reći kako je u Hrvatskoj ionako veći problem od razine investicija njihova (ne)produktivnost odnosno (ne)učinkovitost.

Jer, razina investicija mjerena udjelom u BDP-u u nekim od svjetskih ekonomija koje se ističu stopama rasta gospodarstva (od SAD-a do Velike Britanije) zapravo nije veća nego kod nas. Ali, njihovi povrati očito su nesuporedivi. Dio objašnjenja zacijelo je i u većem udjelu privatnih investicija, što priželjkuju i u našoj vladi iako kao uzdanicu češće apostrofiraju novac EU fondova koji većinom prati investicijske projekte koji ne idu u red najproduktivnijih.  U vezi s investicijama, uostalom, valja podsjetiti i na to da je Hrvatska tijekom većeg dijela prošlog desetljeća imala osjetno višu razinu udjela investicija u BDP-u (primjerice, 2007. i 2008. one su iznosile po stotinjak milijardi).

Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta reći će kako je problem što smo tada imali mnogo investicija, ali slabo učinkovitih, a sad imamo samo jedan rang lošiju kombinaciju: malo, i to slabo učinkovitih investicija. Da je i kod investicija važnija produktivnost, čini se da smo ipak apsolvirali jer i Vladine želje, pa i sama konferencija, idu u smjeru više privatnih investicija. Međutim, druga je priča koliko je investicijska klima "na terenu" dozrela da se to i dogodi. Ako je suditi prema procjenama Europske komisije, Hrvatsku i ove godine čeka pad investicija, i to za 1,8 posto. To je, kažu, trasirao i jaki pad registriran u posljednjem kvartalu 2014., a tu je i planirano Vladino ječe posezanje za dobitima poduzeća u državnom vlasništvu.

Uz to, niska apsorpcija EU fondova, pritisci razduživanja i slaba privatna potražnja i dalje potiskuju investicijske aktivnosti, smatraju u Komisiji predviđajući rast investicija (1,6 posto) tek za iduću godinu. Ostaje nadati se da će stvari ispasti bolje od predviđanja EK. Tome bi pripomoglo ako bi se realiziralo nešto od brojnih projekata koje često nabraja čelnik Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić. On je, naime, izvijestio da interes ulagača za Hrvatsku raste te da Agencija trenutno prati čak 120 investicijskih projekata. Situacija je bolja nego prije, kaže, dodajući da "valja još puno raditi kako bi rezultati bili i bolji".

Što god to značilo. U tom smislu neke jedinice lokalne samouprave napravile su konkretne pomake pa su na konferenciji i nagrađene. Strani ulagači najprisutniji su u poduzetničkim zonama, a od predstojećih većih ulaganja u poslovnoj zoni Jalžabet je tvornica stakla PressGlass koja se otvara u lipnju. Upravni odjel Varaždinske županije primio je i nagradu za najbrže izdanu dozvolu gradnje, upravo za PressGlass. Priznanje za poduzetničku zonu dobila je zona Podi kod Šibenika, najbolji investicijski projekt u turizmu je Hotel Sheraton u Dubrovniku, a u industriji Plivina investicija u Savskom Marofu. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

Zaustavite ove klaunove! Vrijeđaju zdrav razum!

Zar nije HDZ uveo vecinu ovih poreza?

Vidim ja da si ti u duši crveni i da nisi objektivan.

Radi se o prevelikim porezima koje su ovi iz Kukuriku vlade previše dignuli.

Kada bi živio ovdje znao bi kako nam je teško preživjeti .

Zbog tako velikih poreza nema investicija ni stranih a ni domaćih.

U Hrvatskoj se ne isplati ništa raditi ni investirati.

Najbolje je čekati na Burzi da se zaposlite u Javnom sektoru , na Državnim Jaslama .
Na burzi na kojoj čekaju samo oni iz Realnog sektora i novopridošli.
Ili da danima pohađate razne doktore i skupljajte liječničku dokumentaciju te tražite penziju .
Iako ste mladi imate veliku šanšu da dobijete mirovinu .
Mnogima je to uspjelo već u tridesetim godinama .

Ljudi su racionalni i ulažu trud tamo gdje je najisplativije .

Glupo je raditi u Realnom sektoru samo za poreze ,doprinose i ostale štibre i harače !

Samo dio Poreza kojim su oporezivani poduzetnici iz Realnog sektora (po izjavi potpredsjednika Branka Grčića u Hrvatskoj ima više od 300 raznih poreza i davanja):

25 % PDV na razliku u cjeni

20 % porez na dobit

12 % porez

18 % prirez u Zgb

i sada kada idete kupiti Mercedes platite opet porez 14 %

pa onda 10 % carina

pa na sve to opet PDV 25 %

pa porez na auto godišnje
pa cestarine
pa porez na osiguranje
pa porez na tehnički i regitraciju
pa porez na svaku litru benzina
i t.d….
nema kraja oporezivanju.

Gospodarstvo su uništili največim porezima na svjetu !

Kako ćete prepoznati Vladu koja će izvući Hrvatsku iz krize ?

Smanjit će sve poreze Realnom sektoru 50 %!

Dobro , ne morate kupiti Mercedes (kao ja), kupite dionice (kao ja).

I na dionice od dividende ćete platiti porez (20%) +12 % i prirez 18 % Zgb.

Ili kupite nekretninu (kao ja)?

Opet ćete morati platiti porez kod kupnje i svake godine ćete plaćati porez na imovinu i nekretnine (kao ja).

U Hrvatskoj se najviše isplati ne raditi .

A ako imate kakvu lovu odmah ju potrošite na hranu i piće , sve pojedite , popijte i poserite pa vam nemogu ništa uzeti !

I to nije kraj deranju kože porezima od ovih Gulikoža :

Kad jednog dana otegnete papke ,
vaši će dragi nasljednici morati platiti porez na ostavljenu im imovinu ,
na vaš dom ,
na vašu vikendicu ,
na vaš auto ,
na vašu tvrtku ,
na vaš obrt ,
na vašu grobnicu….

Ni to neće biti kraj oporezovanju !

Vaši će nasljednici opet morati plaćati porez na nasljeđenu imovinu !

HRVATI PLAČAJU NAJVEĆE POREZE NA SVIJETU :

http://www.index.hr/vijesti/clanak/the-economist-hrvati-placaju-najvece-poreze-na-svijetu/517083.aspx [index.hr]



Gospodarstvo Hrvatske su uništili najvećim porezima na svijetu , sa čak 572 razna poreza , bez obzira kako se oni zvali.

Zar nije HDZ uveo vecinu ovih poreza?
[/quote]
Ma nemoguće, ovi su uništili sve što je HDZ godinama fantastično stvarao[emo_smijeh]


Gospodarstvo Hrvatske su uništili najvećim porezima na svijetu , sa čak 572 razna poreza , bez obzira kako se oni zvali.

Zar nije HDZ uveo vecinu ovih poreza?

New Report

Close