Makroekonomija: Proizvodnja pala šesti mjesec zaredom?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. listopad 2013. u 09:35
Thinkstock

Državni zavod za statistiku objavit će danas podatke o industrijskoj proizvodnji u rujnu, a makroekonomisti očekuju njezin pad šesti mjesec zaredom.

Državni zavod za statistiku objavit će danas podatke o industrijskoj proizvodnji u rujnu, a makroekonomisti očekuju njezin pad šesti mjesec zaredom.

Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u rujnu industrijska proizvodnja pala za 1,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Svi očekuju pad, i to između 0,4 i 3,0 posto.

Bio bi to manji pad nego u kolovozu, kada je proizvodnja potonula 3,5 posto.

Nakon rasta na početku godine, od travnju industrijska proizvodnja neprestano slabi, pa je ukupno u prvih osam mjeseci ove godine zabilježila pad od 1,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Prepreke za rast proizvodnje predstavljaju slabost domaće i inozemne potražnje. Doduše, domaća potrošnja posljednjih mjeseci raste, no ne tako snažno da bi izazvala veći rast proizvodnje.

Uz to, industrijski je sektor i dalje u fazi restrukturiranja.

„U rujnu se može očekivati nastavak pada industrijske proizvodnje. Nastavlja se restrukturiranje prerađivačkog sektora, dok vremenske prilike nisu tako povoljne za proizvodnju električne energije, kao u prvom dijelu godine. To bi moglo rezultirati nižom ukupnom proizvodnjom“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

pojam makroekonomija pod hitno treba mijenjati pojmom makropljačka, samo sinoć u prvih 3 minute Dnevnika, u tri vjesti sumnja u pljačku na stotine miliona, a o nekakvom poslu i proizvodnji nigdje više ni riječi

New Report

Close