Luka Vukovar pretovaruje teret za TE Stanari u BiH

Autor: Darko Bičak , 22. siječanj 2014. u 11:30
Preko Vukovara stiže sedam isporuka/Ž. Bašić/PIXSELL

Većina opreme za novu elektranu će stići preko hrvatskih luka u Rijeci i Vukovaru.

Projekt gradnje termoelektrane Stanari u Bosni i Hercegovini, težak ukupno više od 400 milijuna dolara, velika je prilika za hrvatske luke Rijeku i Vukovar, a preko kojih dolazi većina opreme za elektranu.

Najnoviji primjer je dolazak 300 tona teškog konstrukcijsko-kotlovskog postrojenja koje je preko rumunjske crnomorske luke Costanze došlo Dunavom u Vukovar, a od kuda će se cestovnim putem dopremiti u Stanare. Vrijednost ove opreme je oko 1,3 milijuna dolara. Kako pišu bosansko-hercegovački mediji, pozivajući se na Predraga Cvetkovića, voditelja logistike u EFT grupi koja je investitor projekta, preko Vukovara bi moglo biti odrađeno sedam ovakvih vangabaritnih isporuka.

Prvi brod s 1800 tona tereta za Stanare pristao je sredinom rujna prošle godine u Luci Rijeci, a nakon toga je robusni teret otpremljen do Stanara, u blizini Doboja, željeznicom u organizaciji AGIT-a, tvrtke kćeri HŽ Carga. Kako su pojasnili iz AGIT-a, u godinu i pol, koliko se planira projekt izgradnje termoelektrane, iz Kine će stići ukupno 50 tisuća tona tereta – uglavnom u kontejnerima. U AGIT-u (Agencija za integralni transport) naglašavaju da im je ovo posao desetljeća koji će u narednom razdoblju uvelike uposliti njihove kapacitete, a usto im dati i referencu za budućnost. Osim značajnog prihoda, hrvatska tvrtka očekuje da će postati partner COSCO-u (China Ocean Shipping Company), koji organizira ovaj transport, i u ostalim sličnim logističkim projektima u regiji.

Izgradnja TE Stanari jedinstveni je projekt na području jugoistočne Europe i prvi kineski energetski projekt u Europi. Radi se investiciji EFT Grupe poznatog srpskog biznismena Vuka Hamovića. Najveći dio investicije, 350 milijuna dolara, osigurati će kineska razvojna banka, od čega je 150 milijuna namijenjeno za opremu kineskog proizvođača Dongfang Electric koja će biti ugrađena u elektranu. Elektrana snage 300 megavata godišnje bi trebala proizvoditi dva milijuna megavatsati električne energije, a što predstavlja gotovo trećinu ukupne potrošnje u Bosni i Hercegovini.

Komentirajte prvi

New Report

Close