Lorencin najavio akcijski plan “zelenog turizma” u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. rujan 2014. u 10:18
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

U strategiji razvoja hrvatskog turizma u idućih šest do sedam godina predviđena su ulaganja u svim segmentima, posebno u hotelski smještaj koji bi trebao porasti za sedam posto.

Trodnevnu međuparlamentarnu konferenciju o održivom turizmu sinoć je u Malom Lošinju zatvorio ministar turizma Darko Lorencin, najavivši do kraja godine izradu akcijskog plana "zelenog turizma" u Hrvatskoj, sa ciljem zaštite prostora kao temeljnog turističkog resursa.

Riječ je o strateškom dokumentu o zaštiti prirodne i kulturne baštine, te utjecaju velikih turističkih središta na okoliš, rekao je Lorencin ocijenivši taj plan pretpostavkama za produljenje sezone i održivi turizam, od kojega Hrvatska u idućih nekoliko godina planira povisiti godišnji prihod za 7,2 milijardi, na 13 milijardi eura.

U strategiji razvoja hrvatskog turizma u idućih šest do sedam godina predviđena su ulaganja u svim segmentima, posebno u hotelski smještaj koji bi trebao porasti za sedam posto.

Obnovom postojećih i izgradnjom novih turističkih kapaciteta otvorilo bi se i oko 30 tisuća novih radnih mjesta, rekao je ministar Lorencin, naznačivši na kraju konferencije razvojne smjernice hrvatskog turizma.

Međuparlamentarna konferencija o održivom turizmu u protekla tri dana održavala se u Zagrebu i Malom Lošinju, okupivši stotinjak parlamentaraca i stručnjaka iz 23 europske zemlje i Maroka.

Na skupu je niz govornika, inozemnih i domaćih stručnjaka, iznijelo probleme s kojim je suočen suvremeni turizam u zaštiti kulturne i prirodne baštine i ostvarenju komparativnih prednosti na globalnom tržištu.

Govoreći o toj temi, član saborskog Odbora za turizam Jasen Mesić tijekom radnog dijela konferencije istaknuo je kako kultura u pojedinim europskim zemljama već dostiže 5 posto udjela u BDP-u, ali zamašnjaci razvoja nisu plaćanje muzejskog ulaznica, već prodaja svih mogućih domaćih proizvoda na turističkim destinacijama.

Prodaja autentičnih proizvoda u Hrvatskoj je stihijska, njome se ne bavi kulturna i turistička politika, kao što se ne bavi ni nedovoljno iskorištenim potencijalima vjerskog turizma ili prenamjenom i obnovom kurija Hrvatskog zagorja, upozorio je Jasen Mesić.

No, istaknuo je, istraživanja pokazuju da turiste najviše privlači baština koja funkcionira u svakodnevnom životu, i kao takva stvara kulturni identitet jednog prostora i naroda.

Član saborskog Odbora za turizam Jasen Mesić pozvao je članove europskih parlamenata da podrže takve strategije i programe, a u Hrvatskoj ministarstva kulture i turizma, ali i kompletnu Vladu, da pokažu više zanimanja za to područje razvoja.

Konferencija je okupila predstavnike odbora nadležnih za turizam nacionalnih parlamenata zemalja članica EU i zemalja kandidatkinja.

To je ujedno bio i prva međunarodna i međuparlamentarna konferencija koju je organizirao Hrvatski sabor i koja se u prvom svom dijelu održavala u Sabornici.

Grčki sudionici iskazali su inicijativu da se druga međuparlamentarna konferencija o turizmu iduće godine održi u njihovoj zemlji.

Komentari (1)
Pogledajte sve

rezultate privatizacije koje vodi CERP, objavljuju svi samo ne ta tvrtka (recimo slučaj HMST).
g. ministre, jel vi imate uopće pojma što se u vašem resoru događa i tko tu vodu muti?

New Report

Close