Linić: Od poreza na nekretnine se za sada odustalo

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2013. u 17:03
Slavko Linić; Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija otkrio je kako ne može biti nezadovoljan stanjem u državnom proračunu, ali je ipak najavio novi rebalans.

U ekskluzivnom intervjuu za Media servis ministar financija Slavko Linić otkrio je kako ne može biti nezadovoljan stanjem u državnom proračunu, ali je ipak najavio novi rebalans, koji bi se trebao dogoditi do kraja godine.

"Novi rebalans može biti ovisno o tome ako ostvarimo nešto više prihoda, kako ćemo nešto učiniti i budimo iskreni: vjerojatno će rebalans biti zbog zdravstva. U ovom trenutku se pokušavaju platiti dugovi u zdravstvu. A dugovi su 5 milijardi kuna, 5 milijardi kuna!", ističe Linić.

Otkrio je da idući tjedan u proceduru ide Zakon o potrošačkom kreditiranju, odnosno reguliranje minusa na tekućim računima. Posebno se osvrnuo na javna poduzeća i jasno rekao – nisam zadovoljan njihovim rezultatima.

Ministar financija otkrio je i kako je bivša vlast ostavila 20 milijardi kuna skrivenih dugova, a kaže i da dan danas pronalazi dugove iz 1991. godine. Osvrnuo se i na Inu, te rekao da ga je Mol razočarao jer danas imamo Inu koja nije modernizirana.

"Razočarao me Mol, danas imamo Inu koja nije modernizirana, imamo dvije loše rafinerije, koja nije izvukla svaki gram plina pa ga uvozimo", otvoren je Linić.

 U intervjuu je među ostalim građanima poručio da se od poreza na nekretnine za sada odustalo. "Znamo da je HNS rukama i nogama protiv, oni ne osporavaju zakon, ne osporavaju niti kvalitete zakona, oni samo pokušavaju reći da ga u krizi ne bi trebalo primijeniti", kaže Linić.

Otpora je bilo i kad je riječ o minusima, a Linić najavljuje da će Zakon o potrošačkom kreditiranju idući tjedan u proceduru. Otkriva da su kooperativni na kraju bili i bankari.

Komentari (25)
Pogledajte sve


….I gdje ima najvise potencijala u Hrvatskoj?

Po ovome sto citam na forumu u Kastilima.Nato baza,luka za kruzere,Ikea,baza za hidroavione,hoteli,apartmani,plaze.Toliko potencijala nema ni jedno mjesto u Hrvatskoj,a na ulazu lipo pise dragi gosti cuvajte kosti.


Kod nekretnina nikada ne slijedit stado kao i kod bilo kojeg drugog ulaganja. Znaci lokacija,lokacija i lokacija. Pa ne treba neka Einstanovska pamet za slijedit ove tri rijeci. Gradit kucu u nekoj pripizdini i na top lokaciji isto kosta.Razlika je samo u cijeni zemljista. Pa jasno da ja ne kupujem nekretnine u Kninu,Plocama i Donjem Miholjcu mada mi i ta mjesta imaju neku car.Kupujem ondje gdje vidim potencijal.

Ja se slazem. Lokacija je izuzetno bitna. Inace ja bih stavio i Ploce i Knin, a pogotovo Donji Miholjac ispred Zagreba.

I gdje ima najvise potencijala u Hrvatskoj?


I svi koji su ulagali u dionice prije šest godina su sve izgubili, barem ovdje kod nas.

I oni koji su ulagali u zlato 2011 izgubiše prilično, i čega je to sad dokaz?

Da ne treba ulagati ni u što ako mu cijena pada, nego samo ako raste.

To me podsjeća na jednu anegdotu od prije 30 godina. Došao nijemac iz DDRa u Ameriku i postao samozvani investitor i držao predavanja.

Gledajte vidite ovaj graf, tu kupite a na vrhu prodate. Pita ga netko iz publike, ali što ako cijena ne poraste do tog vrha, a on mudro odgovarao, onda ne kupujemo.

Upravo tako ne ulazes na trzista koja padaju, nego na ona koja rastu. Odnosno na ona koja imaju potencijala da rastu. Ja to Ivani pokusavam objasniti vec 3 godine. 🙂

Svako trziste moze pasti, ali ne padaju sva iz istog razloga. Neka padnu zbog dislokacije kapitala (bubble) i to se kroz odredjeno vrijeme popravi. Druga padnu zbog ozbiljnih strukturnih problema i trebaju proci desetljeca da se oporave (npr. Japan). Housing bubble u US ce se vremenom rijesiti jer imas strong household formation, population growth. Ali housuing bubble u Spanjolskoj se nece rijesiti jos 30 godina jer imas odliv stanovnistva.

Jednom kada odredis uzroke pada i kada procijenis kakvi su driveri oporavka nije toliko tesko vidjeti koje trziste ima vise a koje manje potencijala.

Glavni driver oporavka trzista nekretina je povecanje broja zaposlenih. Nekretnine se grade da bi ljudi u njima zivjeli ili radili. Sto je vise zaposlenih to vise onih koji zele kupiti nekretninu, a manje onih koji je moraju prodati. To je osnovna stvar koju treba pratiti.


Pa što nisi digao studentski kredit kao svi pošteni amerikanci pa bi ga i dan danas otplaćivao.

Trebao sam, to mi jedna od vecih gresaka u zivotu. Ali kada imas 18 godina onda puno toga ne razumijes i pravis greske. Ja sam najstarije dijete u obitelji i nekako smo se svi bojali tog kredita. Ovi iza mene su svi uzeli kredite.

Brat je uzeo $25000 kredita i studirao na Univeristy of Toronto. Sto se smatra najboljim fakultetom u zemlji. Prvi posao je bio $75000 godisnje. Meni je trebalo 12 godina da dodjem do te cifre. A do onoga sto on danas zaradjuje ja necu nikada stici. 🙂 Razlika samo u prvoj godini izmedju njegove i moje place je bila veca nego ukupan iznos njegovog kredita.

Ma veliki broj ne otplati nista. Mislim da je default rate na tim kreditima preko 30%. You can differ if you are unemployed or underemployed. Drzava je jamac za sve studentske kredite pa se to sve pokrije iz budzeta.

New Report

Close