Linić: Oni koji su dionice JANAF-a stavili u HAND-u htjeli su ih prodati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. travanj 2013. u 18:18
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

‘Jasna je strategija Vlade da JANAF ne ide u privatizaciju, jer je to transportna grana i monopol koji ne želimo prodati, a oni koji su u HANDA-u stavili 25 posto plus jednu dionicu JANAF-a htjeli su to prodati’.

Jasna je strategija Vlade da JANAF ne ide u privatizaciju, jer je to transportna grana i monopol koji ne želimo prodati, a oni koji su u HANDA-u stavili 25 posto plus jednu dionicu JANAF-a htjeli su to prodati, ustvrdio je danas ministar financija Slavko Linić, obrazlažući u Saboru prijedlog rebalansa državnog proračuna.

Ustvrdio je da Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) nije smjela postati vlasnikom JANAF-ovih dionica, "jer joj to nije posao" te da takvo HANDA-ino ulaganje JANAF-u 2010. nije bila ni potrebno.

"Ako HANDA ulaže u dionice, to znači veća cijena derivata pa da građani financiraju JANAF. To ćemo maknuti. Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) može i kupit će dionice JANAF-a, jer nema što dionica tražiti u HANDA-i. Novac od dionica ići će za strateške rezerve i cijene derivata neće rasti zato što je netko ulagao u JANAF i stjecao dionice", poručio je Linić, koji tvrdi da JANAF-u 2010. uopće nije trebala takva transakcija.

Time je odgovorio na tvrdnje HDZ-ovih zastupnika, po kojima je Linićev plan da Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) od HANDA-e kupi dionice JANAF-a neostvariv, jer AUDIO po zakonu ionako upravlja svime što posjeduje HANDA.

Objašnjavajući zašto je Vlada rebalansom smanjila prvotne projekcije rasta sa 1,8 na 0,7 posto, Linić je kazao kako je zbog problema u restrukturiranju državnih tvrtki te enormnih gubitaka i insolventnosti građevinskog sektora postalo jasno kako nije moguće ostvariti planirane investicije, zbog čega je dio projekata prebačen na slijedeću godinu.

"Mnogi će reći da je i u novoj procjeni Vlada optimistična i to je istina, ali projekcije ne temeljimo na dizanju potrošnje, nego na proizvodnji, prerađivanju i investicijama", poručio je Linić.

Ponovio je da je Vlada zatekla preveliku državnu potrošnju te ustvrdio da je predloženim rebalansom "Vlada skoro dovela do primarnog suficita, što znači da je redovna potrošnja skoro jednaka ostvarenim prihodima po osnovu poreza".

"Ali za kamatu nemamo. Za ovih 10 milijardi već smo se zadužili i ponovno ćemo se zadužiti, kamatu plaćamo iz duga, a kamate su i inače vrlo visoke za Hrvatsku", rekao je Linić, upozoravajući da se javni dug približio razini od 60 posto BDP-a.

Upozorio je i da će za koji dan država morati platiti pet milijardi kuna duga u zdravstvu, zbog čega je planirana privatizacija dijela državnih tvrtki.

"Privatizacijom moramo osigurati dio prihoda, da možemo imati pristup financijskim tržištima, jer ako se samo mislimo zaduživati nitko nam više neće htjet posuđivati", rekao je Linić.

Linićev govor izazvao je niz replika iz oporbenih klupa, a Martina Dalić (HDZ) ustvrdila je da predloženim rebalansom nije riješeno pitanje neispunjavanje plana na stavkama plaća.

"Podatke o izvršenju koje ste sami objavili i mjere koje je Vlada donijela nisu dovoljne da plaće uđu u proračunsko plansku stavku. Još uvijek, uzimajući u obzir tri posto smanjenja, plaće probijaju plan državnih službenika i javnih, bez zdravstva, negdje za milijardu kuna", ustvrdila je Dalić.

Linić joj je odgovorio da plaće nisu predmet rebalansa jer će Vlada ostvariti planirane uštede na plaćama od dvije milijarde kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koliko ja kužim u ovoj državi prodaje samo AUDIO čak i sad ima desetak natječaja raspisanih a nisam čuo da je HANDA nešto prodavala do sada.

Znači ovdje imamo puštanje magle i možemo se polako pozicionirati na janafu jer su izgleda već nekome obećali paket tako da će biti živo trgovanje.

New Report

Close