Linić: Ne prijeti nam bankrot, ali investitori će se dvoumiti o ulaganju

Autor: Poslovni.hr , 16. prosinac 2012. u 11:17
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatskoj ne prijeti bankrot i u sljedećih nekoliko godina moći će refinancirati svoje obveze, izjavio je ministar financija Slavko Linić. Potvrdio je da će pad rejtinga znatno utjecati na učinkovitost i ekonomičnost investicija, a to znači da će se investitori dvoumiti o ulaganju u Hrvatsku.

Hrvatskoj ne prijeti bankrot i u sljedećih nekoliko godina moći će refinancirati svoje obveze, izjavio je ministar financija Slavko Linić gostujući u Temi dana, javlja HRT.

Najveći problem je što iduće godine Hrvatska mora refinancirati oko 28 milijardi kuna vanjskog duga. Taj dug će porasti zbog viših kamata zbog pada rejtinga. No, ministar Linić dug namjerava vratiti zadužujući se na domaćem tržištu, kod domaćih banaka. Glavni cilj nam je očuvati tečajeve. Na domaćem tržištu ima dovoljno sredstava, građani se ne zadužuju, gospodarstvo se ne zadužuje, rekao je ministar.

Potvrdio je da će pad rejtinga znatno utjecati na učinkovitost i ekonomičnost investicija, a to znači da će se investitori dvoumiti o ulaganju u Hrvatsku. Dodao je i kako će novonastala situacija negativno utjecati na gospodarstvenike koji su već na vanjskom tržištu. Bit će vrlo teško stanje i svi ćemo osjećati posljedice i imati negativnije rezultate nego što smo očekivali.

Ministar je rekao kako je vlada zadovoljna učinjenim, iako smatra da se moglo više učiniti u ovih godinu dana.

Na pitanje o tome dolazi li MMF u Hrvatsku, Linić je rekao kako je on stalno prisutan. Analiziraju našu situaciju, njihove ocjene naših reformi su vrlo važne jer su signali prema rejting agencijama. MMF će nam trebati kad nam bude trebao novac jer je njihov znatno jeftiniji, rekao je ministar.

Jedan od planova je rezanje državnih investicija i te uštede usmjeriti na smanjenje deficita. Pri tome će se morati smanjiti očekivanja za gospodarski rast, rekao je Linić. Izvorni članak pročitajte ovdje.
 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Linić i dalje nije svjestan svojih pogrešaka. Neće se investitori dvoumiti oko ulaganja zbog pada rejtinga nego je rejting posljedica visokih poreza kojima se iscrpljuje gospodarstvo. Porez na dobit od 32% + prirez, k tome retrogradno – hej gdje toga ima? Nema tih investitora-mazohista. Dok to ne shvati Linić, Grčić i ostali drugovi – izgledan je samo daljnji pad.

New Report

Close