Linić: Gotovo nitko nije za promjene, svi samo galame

Autor: Agencija VLM , 25. siječanj 2013. u 14:52
Slavko Linić (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)

Vlada kani ozbiljnije krenuti u investiranje obnovljivih izvora energije. Financirat ćemo male i srednje investicije.

Predstavnici Europske investicijske banke i HBOR-a potpisali su danas ugovor o prvoj tranši zajma od 500 milijuna eura – dosad najvećem zajmu koji je EIB odobrio bilo kojem korisniku u Hrvatskoj. Prva tranša iznosi 250 milijuna eura, a s obzirom da budući korisnici kredita za polovicu tog iznosa već čekaju odobrenje, iz HBOR-a najavljuju da bi ugovor o korištenju preostalih 250 milijuna eura trebao biti potpisan prije ljeta.

– Posrijedi je iznimno povoljna kamata koja je u pregovorima ostala ista bez obzira na pad rejtinga Hrvatske; 2,7 posto za fiksnu kamatu i 1,3 do 1,4 posto za promjenjivu – istaknuo je Anton Kovačev, predsjednik uprave HBOR-a, te istaknuo da će odobreni zajam pridonijeti zadržavanju radnih mjesta u hrvatskom gospodarstvu, ali i pokretanju novog investicijskog ciklusa i otvaranju novih radnih mjesta. Poduzetnicima će krediti na 12 do 14 godina u razdoblju do 30. lipnja iz ovih sredstava biti plasirani uz kamate 2,3 i 5 posto, a nakon toga 2,4 i 6 posto. Namijenjeni su srednjim i malim poduzećima, ali i srednje kapitaliziranim tvrtkama.

– Napokon ćemo ozbiljnije ući u obnovljive izvore i priča da će Hrvatska do 2020. godine imati 20 posto energije iz obnovljivih izvora može postati realna. Financirat ćemo male i srednje investicije; vjetroelektrane, obradu biomase… – najavio je ministar financija Slavko Linić. Potpredsjednik EIB-a Anton Rop otkrio je da je već obavio i razgovore s ministrima Linićem i Marasom o financiranju dijela kojim Hrvatska participira u povlačenju strukturnih fondova EU. – Sad je sve na stručnosti, od privatnog sektora do vladinih ljudi, da realiziraju projekte. Financije nisu problem – poručio je Linić.

No, nakon službenog potpisivanja Slavko Linić se i potužio na prilike u Hrvatskoj: – U Hrvatskoj gotovo nitko nije za promjene, svi odmah galame – poručio je ministar financija. Čelnik HBOR-a odgovarao je i na pitanja vezana uz stopiranje kredita Digitelu od strane nadzornog odbora banke, na čijem je čelu ministar Linić.

– Odobrili smo 1700 kredita u 2012., nema banke na svijetu koja nema loših kredita. Ako ćete izvlačiti pojedine kredite da radite hajku, možete. Ima graničnih slučajeva u kojima se može lako pogriješiti, pogotovo u ovo vrijeme krize, ali nastojimo spasiti svako radno mjesto i udio loših kredita nama je ispod 5 posto – istaknuo je Kovačev, pravdajući se da o detaljima ne smije zbog bankarske tajne. Na upite o smjeni odvratio je da to nije pitanje za njega, jer on sebe nije ni postavio, pa se ne može ni smjenjivati.

Linić je pak najavio da će o kreditu čijim su sredstvima osiguranja nezadovoljni nadzorni odbor raspravljati na sljedećoj sjednici. To, kaže, nema veze s mandatom predsjednika HBOR-a, niti znači da imaju primjedbe i na jednog člana uprave.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Vlada nije napravila ni 1% danih obećanja. Broj nezaposlenih raste i dalje, dok vidim novčanici političara nisu se smanjili ni 1mm.
Kao i prošla vladajuća stranka, tako i ova nakon idućih izbora može zaboraviti pobjedu idućih 50g.


Pitanje je koliko će novca od ulaganja u OIE ostati u RH? Odgovor je malo ili ništa, odnosno platna bilanca će dugi niz godina biti negativna iz razloga što će naše subvencije otići na vraćanje stranog kapitala i kamata na isti, a sve kako bi se potaknula nečija "tuđa" industrija.
U djelu izjave o spremnosti na promjene, slažem se apsolutno!

Po toj analogiji nemojmo kupovati niti automobile jer potičemo stranu industriju, ali ipak od te industrije žive auto saloni i servisi u RH, opet tu netko nešto radi.

Pitanje je koliko će novca od ulaganja u OIE ostati u RH? Odgovor je malo ili ništa, odnosno platna bilanca će dugi niz godina biti negativna iz razloga što će naše subvencije otići na vraćanje stranog kapitala i kamata na isti, a sve kako bi se potaknula nečija “tuđa” industrija.
U djelu izjave o spremnosti na promjene, slažem se apsolutno!

Kao prvo bi trebali poči od sebe !

Godinu dana ste potrošili a narodu sve gore .

Svi pokazatelji su gori nego što su bili kod Kosorice .

Jedino ste uspjeli dignuti broj nezaposlenih na 370.000 i povečati inflaciju na 5 %.

Vidite da neznate .

Raspišite izbore !

New Report

Close