Lik i djelo Milana Bandića: Jedni su ga podupirali zbog radišnosti, a drugi kritizirali zbog afera

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. listopad 2014. u 11:09
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Privedeni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u svojoj dugogodišnjoj političkoj karijeri privlačio je interes javnosti.

Privedeni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u svojoj dugogodišnjoj političkoj karijeri privlačio je interes javnosti – od onih koji su ga podupirali kao radišnog gradskog čelnika do onih koji su ga kritizirali zbog niza afera povezanih s njegovim imenom.

Političku karijeru započeo je kao mladi član Saveza komunista, a učvrstio ju je nakon osamostaljenja Hrvatske kao jedan od osnivača SDP-a iz kojeg je izbačen 2009. zbog ambicija da mimo volje stranke postane predsjednik Republike.

Bandić je s vremenom u svojoj karijeri nanizao niz korupcijskih afera kojima je uspješno odolijevao, čak kad je politički oslabio zbog gubitka predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Za sebe je uvijek govorio da je socijaldemokrat, ali je posljednjih godina sve više privlačio naklonost desnog biračkog tijela.

Svoju političku snagu potvrdio je na posljednjim lokalnim izborima na kojima je izborio peti gradonačelnički mandat, prvi bez potpore SDP-a, pri čemu je njegova lista osvojila najviše zastupničkih mjesta u Gradskoj skupštini.

U karijeri su ga pratile optužbe medija i djela javnosti zbog niza korupcijskih afera – od preskupog WC-a na Črnomercu, izmjena GUP-a, sporne nabave gradskih autobusa i "Krašograda" do sumnjive predsjedničke kampanje, zamjene gradskih zemljišta i građevinskih malverzacija.

Iako je zbog tih afera često bio pod povećalom medija, Bandić ih je redom sve odbacivao, odmahujući rukom i ponavljajući "neka institucije rade svoj posao". No, kod dijela javnosti privlačio je i pohvale svojim imidžom vrijednog gradonačelnika koji od jutra do mraka "dela" na terenu i obilazi najzabačenije gradske četvrti.

Iako je kao spasonosno rješenje za gradska poduzeća isticao i proveo njihovo objedinjavanje u jednu megatvrku – Zagrebački holding, to nije polučilo rezultate jer se ta gradska kompanija i njezine podružnice našla u velikim dubiozama.

Nastup na sljedećim parlamentarnim izborima najavljivao je pod sloganom "gradonačelnik Hrvatske", a iz njegovih izjava moglo se zaključiti i da ponovno ima ambicije kandidirati se za predsjednika države.

Njegova politička moć privremeno je bila narušena kad je gradonačelničku poziciju morao zamijeniti dogradonačelničkom zbog bijega s mjesta prometne nesreće koju je izazvao pod utjecajem alkohola.

Nadležne institucije koje rade svoj posao najbliže su mu prišle kad su istraživale njegove najbliže suradnike, uključujuči i tadašnjeg gradskog pročelnika Davora Jelavića i Bandićeva kuma Milana Penavu.

Da je i Bandić pod "tajnim mjerama" javnost je doznala u srpnju ove godine nakon što je saborski Odbor istraživao navode bivšeg ministra financija Slavka Linića da ga nezakonito prisluškuju i prate.

HDZ-ovi članovi saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman i Tomislav Čuljak tada su među ostalim zatražili da se provjeri je li pod prismotrom i zagrebački gradonačelnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close