Lijek protiv tetanusa zbog uvoza plaćen 60% više

Autor: Marija Crnjak , 02. rujan 2014. u 21:59
Imunološki zavod naplaćivao je je oko 70 kuna po dozi/FOTOLIA

Agencija za lijekove odobrila kupnju 11.500 doza nakon što je IMZ izgubio dozvolu.

Nakon što je Imunološki zavod u srpnju prošle godine izgubio proizvodnu dozvolu za preradu krvi i plazme, Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) je od veljače ove godine odobrila uvoz ukupno 11.500 doza ljudskog imunoglobulina protiv tetanusa iz drugih država Europske unije, doznajemo u HALMED-u.

 

1,2mil.

kuna stajala je opskrba imunoglobulina protiv tetanusa u ovoj godini

Naime, sve do tada hrvatsko tržište bilo je opskrbljeno lijekom kroz zalihe, te nije bilo potrebe za interventnim unosom ili uvozom lijeka s istom djelatnom tvari. Zanimljivo je da je država od Imunološkog zavoda imunoglobulin protiv tetanusa plaćala oko 70 kuna po dozi koja je kroz interventan uvoz koštala 112 kuna, dakle oko 60 posto više. Ukupna vrijednost uvezenog lijeka je tako oko 1,2 milijuna kuna. Komentirajući znatnu razliku u cijenama lijeka, naši izvori tvrde da je, još dok je lijek bio na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Imunološki zavod držao niže cijene zbog ograničenog pristupa tržištu davno prije nego je izgubio dozvolu HALMED-a. Naime, Zavod je još 1998. godine izgubio licencu Svjetske zdravstvene organizacije, te je time izgubio mogućnost plasmana na dobrom dijelu europskog tržišta. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

uvjetna-dozvola-spasila-bi-40-tona-krvne-plazme

prijeti propadanje 40 tona krvne plazme, od čega nekoliko tisuća litara čeka na preradu.
Navodno tvrtka ima dovoljno sredstava kojima bi omogućila potrebno ulaganje za dobivanje uvjetnih dozvola, ali konačnu odluku donijet će Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

http://www.vecernji.hr/hrvatska/uvjetna-dozvola-spasila-bi-40-tona-krvne-plazme-958772

bandic :

nasa-ponuda-za-imunoloski-zavod-je-najbolja

Jamčimo ostanak svih ljudi i proizvodnju sva tri derivata, rekao je gradonačelnik Zagreb

http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/bandic-nasa-ponuda-za-imunoloski-zavod-je-najbolja-958032

New Report

Close