Liječnici u domovima zdravlja moći će više zaraditi?

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti mora ostati 25% liječnika, dežurstva postaju obvezaFOTOLIA U primarnoj zdravstvenoj zaštiti mora ostati 25% liječnika, dežurstva postaju obvezaFOTOLIA

Zakonom uređujemo sustav, kaže ministar. Struka tvrdi da promjena nema.

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti 25 posto liječnika mora ostati “pod kapom” doma zdravlja, a o nositelju njihove ordinacije s odlaskom u mirovinu odlučivat će županijska skupština. Dvije su to glavne promjene uvrštene u finalni prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a znače odustajanje od privatizacije primarne. Liječnici koncesionari postaju nositelji ordinacija, a taj postotak mora ih ostati u sustavu doma zdravlja, uz izmjenu da će, prema najavi ministra zdravstva Milana Kujundžića, moći više i zaraditi. “Liječnici koji ostaju u domu zdravlja mogu više i zaraditi, a s novim raspisivanjem ordinacije mogu se javiti i dobiti jer će imati prednost na natječaju. Kad liječnik ode u mirovinu ordinacija se vraća vlasniku - županiji ili Gradu Zagrebu, a tko će biti novi nositelj potvrđuje županija.

Uredili smo sustav, sačuvan je status domova zdravlja”, komentirao je Kujundžić dodajući da se uređuju i obveze liječnika u ordinaciji. Dežurstva će biti obveza koju neće moći odbiti jer će, kaže ministar, izgubiti ugovor sa HZZO-om, a dežurat će se na blagdane i praznike, vikende. I dok ministar smatra kako će zakon uvesti red i nagraditi rad, iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) poručuju da se nije promijenilo ništa, da je riječ o kozmetici. “Sad se umjesto koncesionari zovemo privatna ordinacija, moći ćemo zaposliti liječnika, ali je pitanje što mu ponuditi. Nejasno je što s ordinacijom kad odemo u mirovinu, a za 10 godina je to 30% liječnika primarne”, komentira dr. Vikica Krolo, predsjednica KOHOM-a.  

Komentari (1)
  • nekoime33
    nekoime33 13:15 16.6.2018.

    Znaci tko ima vezu radi na ok mjestu, tko nema neka ide van. :)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve