Leki još 1,5 godina za ispunjenje obveza iz privatizacije

Autor: Marija Brnić , 27. veljača 2017. u 22:00
Zagrebački hotelijer Anđelko Leko/Ž. Lukunić/PIXSELL

HUP Zagreb dokapitalizaciju hotela Dubrovačka Rivijera od 91,5 milijuna kuna mora dovršiti do rujna 2018.

Zagrebački hotelijer Anđelko Leko dobio je još vremena za ispunjavanje obveza po privatizacijskim ugovorima za Hotele Srebreno i Mlini.

Svi repovi koji se vuku iz tih procesa već gotovo 13 godina, morat će biti pokrpani najkasnije do 31. kolovoza 2018. Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) prije dvadesetak dana na sjednici Upravnog vijeća koju je vodio ministar državne imovine Goran Marić prihvatilo je Lekin zahtjev da se njegovom HUP-u Zagreb prolongira rok za dokapitalizaciju hotela Dubrovačka Rivijera iz aneksa kupoprodajnog ugovora za hotele Srebreno i Mlini.

Ti su ugovori prije nekoliko godina već korigirani i objedinjeni pod jedan ugovor, a kako je Leki koncem siječnja 2017. istekao rok za dokapitalizaciju hotela, zatražio je još vremena za ispunjenje obveze. Država mu još jednom izlazi u susret i do konca kolovoza 2017. morat će Dubrovačku Rivijeru dokapitalizirati sa 60 mil. kuna, dok će ukupan iznos dokapitalizacije od 91,5 mil. kuna morati provesti najkasnije do 31. kolovoza 2018.  Ugovorima s nekadašnjim Hrvatskim fondom za privatizaciju HUP Zagreb je u devastirane hotele Srebrno trebao uložiti 320 mil. kuna u tri godine, a u Mline 166 mil. kuna.

Odgodu realizacije ugovora i ispunjavanja obveza kupac je pravdao neriješenim imovinsko-pravnim problemima i sudskim sporovima zbog povrata imovine bivšim vlasnicima. U međuvremenu su problemi uklonjeni i Leko je investirao u hotelske kapacitete, ali je ostala neispunjena obveza dokapitalizacije. CERP-u će pri sklapanju novog aneksa ugovoru morati dostaviti korporativno jamstvo, odnosno mjenice na ukupni iznos neizvršene dokapitalizacije u iznosu od 91,5 mil. kuna i solemiziranu zadužnicu na ugovoreni iznos ugovorne kazne od 5,76 mil. kuna za ispunjenje obveze minimalnog zapošljavanja 104 radnika s rokom važenja do 1. travnja ove godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close