Laureati Starco, Centrometal i Emerson

Autor: Saša Paparella , 12. studeni 2014. u 22:01
Mislav Šimatović, Marijan Bišćan, Jasna Hanžek, Davor Zidarić i Andrea Borošić/M.M./PIXSELL

Starco od 65 mil. kn prihoda 62 mil. ostvaruje u izvozu, Centrometal je od 175 mil. kn 128 ostvario izvozom. Emersonova je dobit 18 mil.

Tvrtke Starco Beli Manastir, Centrometal Macinec i Emerson Zagreb dobitnici su nagrada za najbolje malog i srednjeg izvoznika u kotinentalnoj Hrvatskoj.

Nagrađeni su u srijedu u Osijeku na Poslovnom uzletu kontinentalne Hrvatske. "Te su tvrtke pokazale da najveću šansu imaju oni proizvođači koji su okrenuti prema stranim tržištima, a kriterij za nagradu bio je porast izvoza u posljednjih pet godina", rekao je Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika prilikom dodjele nagrada. Rezulati tih tvrtki su impresivni: baranjsko Starco od svojih 65 milijuna kuna prihoda 62 milijuna ostvaruje u izvozu i pritom zapošljava 160 ljudi. "Mi nismo čekali ulazak u EU, nego smo doveli Europu ovamo: kupili smo dvije tvornice i preselili ih u Beli Manastir. Dogodine očekujemo 135 milijuna kuna prihoda i 250 zaposlenih", rekao je direktor Starca Marijan Bišćan.

Nagradu je dobio i Davor Zidarić, direktor Centrometala iz međimurskog Macinca, tvrtke koja je lani imala 175 milijuna kuna prihoda, od čega 128 milijuna iz izvoza. Kao predstavnik zagrebačke regije nagrađen je Emerson, s 190 mil. kuna prihoda, izvozom vrijednim 151 milijun kuna i dobiti od 18 mil. kuna. Gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić rekao je da se u uvjetima teške ekonomske krize moramo posvetit pozitivnim primjerima i izvrsnosti, "nemamo se pravo vrtiti u krug u beznađu. Poslovni uzlet je mjesto dijaloga i promicanja novih ideja,  i snažan je smjerokaz za izlazak iz krize". Dražen Prost,  zamjenik ministra obrta i poduzetništva, poželio je malo više poduzetničkog optimizma, a Poslovni uzlet nazvao je "punim pogotkom, to je ono što poduzetnicima treba da budu konkurentni a dobrima da postanu još bolji".

Najavio je da će hrvatski obrtnici do kraja  2020. iz europskog fonda za regionalni razvoj dobiti gotovo milijardu eura. Predsjednik RH Ivo Josipović pružio je podršku "društvu ekonomije i znanja kao uvjetu za uspjeh. Treba nam jačanje institucija, svježa krv, više demokracije i optimizma. Sve uspješne ekonomske reforme počinju administrativnim reformama, slijede strukturne, pa jačanje gospodarstva. U Hrvatskoj smo sve to napravili, ali ne po pravom redosljedu. Promjena Ustava kakvu predlažem uvjet je za provedbu reformi. Iskustva uspješnijih pokazuju da s razvojem gospodarstva mora postojati efikasan sustav društvene administracije, uprave, pravosuđa i državne ustroja. Zato nudim Drugu Republiku i predlažem ustavne promjene koje bi bile pokretačka sila i potpora gospodarstvu", rekao je Josipović.

Profili nagrađenih tvrtki izvoznika

Emerson, Centrometal i Starco

Tvrtka Emerson članica je velike svjetske korporacije Emerson electric company, od osnutka 2000. sa zagrebačke adrese odgovorna je za 20 europskih tržišta, a svoje proizvode uspješno plasira i na sve ostale kontinente. Centrometal iz Macinca osnovao je 1965. Karlo Zidarić kao obrtničku radionicu za montažu i održavanje sustava centralnog grijanja. Od 1990. posluje kao trgovačko društvo, za prošlu godinu u financijskom je izvješću iskazala 175 milijuna kuna prihoda, a od toga iznosa kroz izvoz je zaradila čak 128 milijuna, dok je operativna dobit iznosila 26 milijuna kuna. Ima 212 radnika. Sjedište tvrtke Starco je u Belom Manastiru, pokrenuta je 2002. danskim kapitalom i do 2009. poslovala s gubitkom, ostvarivši te godine 58 milijuna kuna prihoda i 5,6 milijuna kuna gubitka.

Komentirajte prvi

New Report

Close