Kvota za strane radnike – nova pljuska hrvatskim radnicima

Autor: Poslovni.hr , 07. prosinac 2016. u 12:12
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2017. godinu ugledao je svjetlost dana.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske oglasio se priopćenjem u kojem se osvrću na status hrvatskog radnika i iskazuju nezadovoljstvo što Vlada otvara granice za priljev strane radne snage. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Nakon što su proglašeni neradnicima, nakon što neće imati prilike osjetiti blagodati porezne reforme kroz povećanje plaća jer su im plaće premizerne da bi uopće bile u poreznim škarama, hrvatski će radnici sada biti zamijenjeni jeftinijim radnicima iz trećih zemalja. Zašto? Zato što je radnik-migrant, na žalost, spreman raditi za nižu plaću, u svakakvim uvjetima rada, bez suvišnih pitanja, bez članstva u sindikatu, … a Vlada uredno otvara granice za takav, jeftiniji i fleksibilniji rad.  Jer to traže poslodavci.

Prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2017. godinu ugledao je svjetlost dana. Predložena kvota iznosi ukupno 7.026, od čega je 1.800 za produženje već izdanih dozvola, a 5.211 za nove dozvole u deset sektora i nešto više od 40 zanimanja. Kvota je gotovo triput manja od one koju su tražili poslodavci (23.707), ali više nego dvostruko veća od ovogodišnje (3.100) – iako se niti ona nije u cijelosti potrošila!

Savez samostalnih sindikata Hrvatske odlučno se protivi takvu prijedlogu jer Vlada već godinama ne radi ništa na rješavanju problema. Čini se da joj je donijeti odluku najlakše! Međutim, temelj odluke o kvoti za strane radnike nije i ne smije biti anketa poslodavaca, već ono što Vlada priznaje da ne može osigurati gospodarstvu! Želi li i ova Vlada priznati da nije u stanju voditi politiku zapošljavanja kao integriranu javnu politiku i na tome povezati različita ministarstava i javne ustanove, zajedno sa socijalnim partnerima?

Nije sporno da će kvota i migracija uvijek biti i da će Hrvatskoj, kao i drugim zemljama, trebati radnika u pojedinim zanimanjima koja se, iz različitih razloga, ne mogu popuniti domaćim radnicima. No želi li Vlada zaista reći da ne možemo obrazovati ni osposobiti radnike za ključna zanimanja u temeljnim granama hrvatskog gospodarstva kao što su turizam, graditeljstvo i brodogradnja – i to pored trenutnih 235.00 nezaposlenih?

Dodatno se možemo zapitati zašto Vlada ima dvostruke kriterije: za 2016. je odobrila „uvoz“ primjerice zavarivača i brodomontera, ali  istovremeno ne „uvozi“  liječnike kojih također nedostaje, nego ih je spremna dodatno platiti. Zašto ne i zavarivače, zidare i konobare?

SSSH godinama traži dostupnost popisa poslodavaca koji traže strane radnike i popisa poslodavaca kojima su izdane radne dozvole te njihovo povezivanje, dubinsku analizu i praćenje trendova, te pojačani nadzor. Tražimo da se problem nedostatka radne snage napokon počne sustavno rješavati, i to putem osposobljavanja za poznatog poslodavca i ubrzavanja prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika (primjerice HZZ osposobljava zavarivače za pet mjeseci umjesto za pet tjedana!), priznavanje znanja stečenog kroz praksu odnosno neformalnim putem, te povećanje cijene rada posebice za deficitarna zanimanja, kako bi hrvatski radnici ne samo ostajali već se i vraćali kući".   

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ma katastrofa da nemože biti gora, ova vlada je vlada tehnomenadžera upregnutih u kola todorića i društva i vuče pšenicu na njihov mlin. Ova politika se mora srozati ili štrajkovima ili revolucijom, ma što drugi mislili, jer ovo nemože ići unedogled, da se šakrtiraju oni najslabiji za još veći interes malecne manjine. Umjestzo da izvrši prekcalifikaciju i poveća plaće, a što se može učiniti za tri mjeseca, zaposliti kapacitete učilišta i stručnih agencija za osposobljavanje, povećati plaće turističkim djelatnicima i građaevinarima, najlakše je donijeti odluku koju traže poslodavci a to je uvoz radne snage. No da i takvi radnici neće doći za niske plaće, dokaz je da se kvote od prethodnih godina nisu punile. Ovo je samo još jedan pritisak da se ne poveća najniža osnovica a koja će se opet kroz potrošnju vratit državi u proračun i onima KOJI NAJVIŠE IMAJU. FUJ ZA OVU POLITIKU.

New Report

Close