Kupci Bačićevih stanova već bankama osigurali 390 mil. kn

Autor: Ivan Pandžić , 02. lipanj 2011. u 22:00

Zaba je sa 252 stana lider među devet banaka i štedionica koje su u programu, a građani će joj za stanove ukupno vratiti oko 240 milijuna kuna

S prvim danom lipnja već je ispunjena polovica procijenjene kvote za kupnju subvencioniranih stanova prema programu koji se provodi nešto duže od mjesec dana. Prema službenim podacima, dosad su podnesena 454 zahtjeva, od kojih je 409 odobrenih, dva odbijena, a ostali su u procesu razmatranja i trebali bi biti odobreni.

Iako se podaci o plasmanima kredita ne objavljuju i teško ih je izračunati, gruba procjena je da su kupci dosad sa svim bankama potpisali ugovore kojima će im vratiti gotovo 390 milijuna kuna. Ona se temelji na službenom podatku da je država do danas bankama odobrila 1,05 milijuna eura subvencija, koja čini polovicu godišnjih rata. Kako drugu polovicu plaća kupac, to smo zbrojili i pomnožili s prosječnim trajanjem roka otplate kredita od 25 godina te smo došli do iznosa od 387 milijuna kuna. To dokazuje da je ovaj puta Vlada pogodila sa svojim mjerama koje uključuju nepovratno plaćanje građanima pola rate kredita tijekom četiri godine te jamstveni fond. Među bankama najbolje je prošla Zagrebačka banka, preko koje su kupljena čak 252 stana ili 60 posto svih stanova. Ukupno se stanovi mogu kupiti preko devet banaka i štedionica uz kamatu nižu od pet posto. Prva sljedeća je PBZ s prodanim 81 stanom. Zaba ima vjerojatno najveći portfelj neprodanih stanova koje je kreditirala, a osim što je najveća banka i najviše je uložila u marketing, čini se da je ključno što su i prije zakonskog roka za podnošenje zahtjeva uputili kupce na rezervaciju stanova i prikupljanje dokumentacije. Zaba je spojila svoje povoljnije akcije za odobravanje kredita s Vladinim programom. Prema našoj računici kupci tzv. Bačićevih stanova su potpisali ugovore koji će Zabi donijeti 240 milijuna kuna. Uz te kredite Vlada je preko svoje agencije APN izdala i oko 1,35 milijuna eura jamstava kupcima. Program subvencioniranja trajat će još samo sljedeće godine. Za 2012. godinu u proračunu će se osigurati nešto više od 50 milijuna kuna za postojeće i nove subvencije. Ove je godine iznos 21 milijun kuna.

Struktura i cijena

U Zagrebu stan za 783 eura!
Također prema službenim podacima APN-a, od 409 odobrenih zahtjeva čak 294 je u Zagrebu, a osim Splita svi ostali među prvih pet su iz zagrebačkog prstena. Osijek i Rijeka imaju tek po sedam prodanih stanova iako su prosječne cijene stanova u ovom programu tisuću, odnosno 1690 eura. U Zagrebu je najjeftiniji stan kupljen za nevjerojatno niskih 738 eura po četvornome metru, a najskuplji je 1900, što je i limit cijene.

Komentirajte prvi

New Report

Close