Kujundžić ima plan: Skupljim alkoholom i cigaretama spašava zdravstvo

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ministar se nada kako će za svoj plan postići nacionalni konsenzus. A to uključuje i oporbu.

Kako pronaći tri milijarde kuna i zdravstveni sustav održati stabilnim? Resorni ministar ima plan koji se neće svidjeti građanima.

"Svugdje po malo iz izvora koji ne ugrožavaju standard većine građana. Prevedeno, treba ga tražiti u prostoru onoga što šteti, a štete cigarete i alkohol. To su dva moguća izvora, a ostali izvori mogu biti telefoni, gorivo, imovni cenzus, može biti nešto i u dopunskom osiguranju", kaže Milan Kujundžić, ministar zdravstva, javlja Nova TV.

Povećanje cijene dopunskog osiguranja sporno je mnogima. Ponajviše pacijentima.

"Interesantno je kako uvijek Vlada nađe rješenje kad treba naći sredstva, tj.novac za povećanje povlaštenih mirovina, plaća određenih službenika i to naravno da nije u redu. Jer upravo taj novac se mogao iskoristiti za zdravstvo, a ne da opet ide preko leđa pacijenata", smatra Jasna Karačić, Udruga za promicanje prava pacijenata.

Udruga bolničkih liječnika smatra kako se treba napraviti određena računica i vidjeti gdje se može pronaći dodatni novac.

"U svakom slučaju bi prije htjeli da ministar proba sa iznalaženjem novca iz područja nekakvih luksuznih proizvoda kao što to rade zemlje EU- alkohol, slatkiši, cigarete, pa i na neki način telefonija, pa tek onda da se možda usmjeri na građane i na dopusnko zdravstveno osiguranje", kaže Ada Barić Grgurević, Hubol.

Ministar se nada kako će za svoj plan postići nacionalni konsenzus. A to uključuje i oporbu.

Ministar zdravstva poručuje kako prvo namjerava krenuti s određenim porezima na luksuz, a tek onda povećanje cijene dopunskog osiguranja. "Mislim da većina Hrvata će prihvatiti ovaj prijedlog i da će prepoznati da je zdravlje važnije od toga malog otpora", kaže Kujundžić.  Dodaje kako namjerava svoj plan realizirati u idućih 6 mjeseci.

Komentari (17)
 • mllr
  mllr 10:56 15.9.2017.

  Kirin


  Koji nesposobni klaun od ministra! Alkoholom protiv droge!

  nije on dobio mjesto što je sposoban, nego zbog matematike, koliko se može glasova dobiti na izborima od njegova krda u ZG
 • Kirin
  Kirin 20:52 14.9.2017.

  Koji nesposobni klaun od ministra! Alkoholom protiv droge!

 • Kirin
  Kirin 20:47 14.9.2017.

  mllr


  za konačno ozdravljenje nacije preporučujem kolektivnu ostavku svih političara

  Uvaženi kolega, likvidacija je primjereniji termin!
Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!