Kruljcu i ‘ekipi’ pritvor, širi se popis sumnjivih časnika

Autor: Saša Vejnović , 10. srpanj 2011. u 22:00

Mutni poslovi u koje je umiješan sada već bivši zapovjednik kopnene vojske navodno su ‘teški’ 16 mil. kn

General pukovnik Mladen Kruljac idućih će 30 dana boraviti u istražnom zatvoru osječkog Županijskog suda s još petoricom koje USKOK sumnjiči da su malverzacijama zemljištem oštetili općinu Sibinj za 16 milijuna kuna. Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović u nedjelju je Kruljca razriješio dužnosti zapovjednika kopnene vojske. Inače, uz Kruljca se za zlouporabu položaja i ovlasti tereti Ivicu Batinića, načelnika Općine Sibinj, Ivana Miškovića, nekadašnjeg člana poglavarstva, poduzetnika Ivana Rimca jednoga od većih dioničara Hajduka, autoprijevoznika Željka Garića i Zdravka Sočkovića, prvog čovjeka brodsko-posavskog HDZ-a.

Manipulacija cijenama
USKOK vjeruje da su Batinić i Mišković od rujna 2007. do sredine 2008. u Sibinju, S. Brodu i Karlovcu omogućili poduzećima i pojedincima kupnju građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti, dok je Kruljac slao vojsku da gradi prometnice na spomenutom zemljištu čime mu je znatno podignuta cijena. Zemljište od oko 364 četvornih metara i vrijedno oko 16,5 mil. kuna Vlada je darovala općini Sibinj 2007. za gradnju zone malog gospodarstva. No, Batinić i Mišković su prije prodaje odlučili povećati vrijednost zemljišta i s Kruljcem su dogovorili da vojska izgradi prometnice u zoni znajući da Općina nema za to potrebnu dokumentaciju. Iako se Josip Lucić, tadašnji načelnik Glavnog stožera tome protivio, Kruljac je naredio gradnju glavne i sporedne ceste vrijedne najmanje 6,2 mil. kuna. Nakon toga su Batinić i Mišković predložili Općinskom vijeću da se zemljište proda iako nije parcelirano, a cijenu su odredili proizvoljno (pet eura po četvornom metru) prikrivajući stvarnu vrijednost, te su zemljište prodali na dogovorenim natječajima. Rimcu su tada osigurali da kupi parcelu građevinskog zemljišta, koje je ovaj potom preprodao po višestruko višoj cijeni i stekao korist od najmanje 5,2 mil. kuna. Isto su omogućili i Gariću koji je preprodajom zaradio barem 1,1 mil. kuna. Sočkovića se, pak, tereti da je zbog isplate plaća zatražio od Batinića i Miškovića da s računa Općine prebace sav novac (i namjenska sredstva jamčevine za otkup poljoprivrednog zemljišta) na račun njegovog poduzeća, što su oni i učinili i time su mu pribavili 130.000 kuna. Iako je MORH nekoliko sati nakon Kruljčeva hapšenja priopćio da nemaju informaciju o tome što se događa, neslužbeni izvori govore da je Vojna sigurnosno-obavještajna agencija (VSOA) jako dobro znala što se sprema Kruljcu jer su dobar dio istrage sami proveli.

Još zvučnih imena
Riječ je o istragama za koje je Darko Grdić, ravnatelj VSOA-e bio tražio podršku od Ive Josipovića, a Jutarnji list tvrdi da su na udaru istražitelja zamjenik načelnika GS-a general Slavko Barić, zapovjednik logistike Josip Stojković, zapovjednik Bojne za specijalna djelovanja Nikola Županić, čelnik Zapovjedništva za obuku Ivan Jurić, kao i Josip Lucić, bivši načelnik GS-a. Navodno se istražuju i Darko Polanec, bivši ravnatelj MORH-ove Uprave za materijalne resurse te Goran Grošinić, glasnogovornik MORH-a.

Pisalo se…

München istraživao ‘razbojničke ucjene’
O malverzacijama je još 2008. pisao Jutarnji list navodeći da je Rimčev Insido za četvorni metar zemljišta ponudio 5,1 eura iako se cijena zemljišta u neposrednoj blizini kretala oko 200 kuna. Nacional je 2010. pisao da Kruljčevu ulogu u ucjenama vezanim za sumnjivu prodaju zemljišta istražuje i Državno odvjetništvo u Münchenu koje je tada potvrdilo da provodi istragu protiv Kruljca i još jedne osobe zbog ‘razbojničkog ucjenjivanja’.

Komentirajte prvi

New Report

Close