Kritike na Ramljakov račun: To što je izjavio je katastrofa

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Goranko Fižulić smatra kako 'lex Agrokor' nije napravljen kako bi se posrnuli koncern restrukturirao.

Kriza u Agrokoru bila je u srijedu tema HTV emisije Otvoreno. Gostovali su bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić, potpredsjednik HGK-a Ivan Škorić, stručnjak za krizni management Danko Sučević i ekonomski analitičar Željko Ivanković. Čule su se i prve oštre kritike na račun vladinog izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka

Sučević se zapitao tko je to u Ramljakovom timu. Podsjetio je na Antonia Alvareza koji je na prvom predstavljaju hrvatskoj javnosti izišao okružen sa sedam stručnjaka.

'Jedan čovjek ne može spašavati Agrokor. Postavlja se pitanje tko je u njegovom timu? Ja za sad vidim samo Martinu Dalić i ministra Tomislava Tolušića. Katastrofa je bila Ramljakova izjava kako on ne odlučuje koliko se kome treba platiti starih dugova već je kriterije prepustio direktorima tvrki unutar koncerna', kritičan je bio Sučević.

Potpredsjednik HGK-a Ivan Škorić ocijenio je kako se kasni s poslovnim restrukturiranjem koncerna. On sam je u Komoru prije deset godina došao iz Belja, jedne od poljoprivrednih tvrtki koje je Ivica Todorić kupio od države.

'Treba pogledati bilance. Što je ispravno treba gurati dalje. Mrtvi kapital se treba rezati. Mislim kako u proizvodnim tvrtkama nije problem osim kod PIK Vrbovca čiji je jedina kupac bio Konzum. Problem je u maloprodaji i PIK Vrbovcu. Nužno je napraviti analizu svake trgovine. Ona koja nije profitabilna treba se zatvoriti. Sve što ne valja mora se očistiti. Agorokor je veliko brod s posadom, ali bez goriva. Banke treba uvjeriti da daju to gorivo. To se može napraviti samo s dobrim biznis planom koji će donositi dobit i vraćati stare i nove dugove', uvjeren je Škorić.

S druge strane Goranko Fižulić smatra kako 'lex Agrokor' nije napravljen kako bi se posrnuli koncern restrukturirao.

'Zašto se mučiti oko restrukturiranja ako će se tvrtke poput Jamnice, Leda i Zvijezde onako prodati. Njihovi kupci se mogu baviti s restrukturiranjem', rekao je Fižulić dodajući kako je najvrjedniji dio koncerna prehrambeno-prerađivači sektor dok će maloprodaja imati najmanju tržišnu cijenu.

Fižulić je za izmjene 'lex Agrokora' kako bi se dobavljače zaštitilo kao i banke, odnosno uvjerilo ih se kako će im nove isporuke biti plaćene.

'Lex Agrokor nije osigurao da će im nove isporuke biti plaćene. Da se to napravilo tad bi se izbjegle prazne police u Konzumu', istaknuo je Fižulić, prenosi tportal.

Komentari (5)
 • Twixer
  Twixer 20:22 3.2.2018.

  Babo


  Pa ako je propao nije g.lup. Fižulić ima mnogo vise iskustva i znanja od većine blebetala kojima je okružen u tim emisijama. Podržavam njegove istupe i odmjereno mišljenje.

  Hrvatski politicari su dobri jedino u parazitiranju. Sanse da opstanu u trzisnoj ekonomiji su im manje nego pingvinima na Bracu.

  Tako da Fizulic ne bi bio los gost na National Geographic ili Animal Planet u emisijama o parazitima.

  Jedini cilj Lex Agrokora i Ramljaka je smanjenje politicke stete za Plenokvicevu vladu. Nema tu nikakvih ekonomskih ciljeva, samo politicki.

 • Fortuna
  Fortuna 18:18 3.2.2018.

  Fižulić je blebetalo bez pokrića…uništio je mnoge i ima obraza filozofirati pred kamerama…

  Očajno za slušati.

 • Kirin
  Kirin 20:59 18.5.2017.

  Izvrsna emisija! Sudionici su bili dobri, pa čak i Fižulić. Sučević je briljirao i ukazao na stvarni problem slučaja Agrokor odnosno na nedostatak restrukturiranja i pravih mjera.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!