Kreditima Gradske toplane svaki građanin zadužen za 5.500 kuna

Autor: Agencija VLM , 11. siječanj 2013. u 13:36
Josip Benčić (Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL)

Problem postoji već šest godina, a vlast gura glavu u pijesak. Gradonačelnik i ja kao da ne živimo u istom gradu – kaže Benčić.

Kreditima Gradske toplane svaki je građanin opterećen s 5.500 kuna – upozorava Josip Benčić, kandidat SDP-a za gradonačelnika Karlovca. Toplana je u stečaju, a Grad je osnovao novu tvrtku, koja je dobila dozvolu za rad i koncesiju za opskrbu toplinskom energijom.

Nedavno se zadužila kod Privredne banke Zagreb za 30 milijuna kuna, ne bi li otkupila nekada nekretnine Toplane, a sada Karlovačke banke. U njoj je podignut kredit od deset milijuna kuna za održavanje likvidnosti tijekom ogrjevne sezone. Grad je jamac u tim aranžmanima. Istodobno je postalo jasno da se državi neće vratiti 40 milijuna kuna robnih zajmova Toplani.

– Ti novci će se morati vratiti. Više nema Beograda, varamo same sebe. Utovili smo dvije guske – Kabu i PBZ. Problem postoji šest godina. Vlast gura glavu u pijesak, a gradonačelnik i ja kao da ne živimo u istom gradu – komentira Benčić.

Predlaže sanaciju vrelovoda i toplinskih stanica, te ugradnju kalorimetara u stanove, a za dugoročno rješenje treba potražiti druge izvore grijanja. Nije potpisao peticiju kojom se zahtijeva mogućnost izdvajanja iz sustava bez posebne procedure.

– Rezanjem radijatora se ne rješava problem. Podržavam neslaganje s visokim računima za grijanje i s poslovanjem tvrtke. Stoga bih se uključio u paljenje računa – kaže prvi čovjek SDP-a. Da je na mjestu direktora Inoslava Latkovića imao bi stav kao on oko izdvajanja.

– Ne bih ništa radio protiv zakona, ali jesam za njegovu izmjenu – poručuje Benčić i dodaje:

– Nadam se da Državno odvjetništvo čita novine.

Komentirajte prvi

New Report

Close