Kreće utrka za najbolje obiteljsko gospodarstvo

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 09. lipanj 2014. u 22:00
Glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina/Anto Magzan/PIXSELL

Najbolja obiteljska poljoprivredna gospodarstva, koja će osvojiti 30, 20 te 10 tisuća kuna, bit će poznata 12. rujna.

Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Večernjim listom i tjednikom Dom&Vrt bira najbolje obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo (OPG) u Hrvatskoj.

Riječ je o projektu Zlata vrijedan, kojemu je glavni cilj promocija poljoprivredne proizvodnje i uspješnih obiteljskih gospodarstava, kojih je u nas više od 180.000, a njih je 95.000 u sustavu potpora resornog ministarstva. "Proizvodnja hrane ima sve veću stratešku važnost kao gospodarska snaga svuda u svijetu", rekao je na konferenciji za novinare u povodu projekta ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, podsjećajući na to kako je ovu godinu i UN proglasio Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Tim povodom Ministarstvo je već održalo niz aktivnosti. No, središnji je događaj upravo projekt Zlata vrijedan, kojim će se ispričati pozitivne priče o najuspješnijim farmerima te pokazati koliko je poljoprivreda važna za Hrvatsku.

"Suradnjom s Večernjim listom, ali i svim mjerama koje provodimo u Ministarstvu, želimo dati na važnosti ljudima kojima je poljoprivreda život", rekao je Jakovina.Glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić objašnjava kako je ideja da svaka županija u Hrvatskoj te Grad Zagreb kandidiraju po pet najboljih OPG-ova. Sedmeročlani žiri, sastavljen od predstavnika ministarstva, Večernjeg lista, zbora agrarnih novinara, Hrvatske poljoprivredne komore te Udruge mladih poljoprivrednika odabrat će potom 21 OPG u uži izbor (po jedan iz svake županije), a na kraju i tri najbolja. Jednog pak biraju čitatelji Večernjeg lista i Doma&Vrta."OPG-ove biramo u kategorijama: mlijeko i mliječni proizvodi, voće, povrće, maslinarstvo i žitarice, proizvodi od mesa, vinogradarstvo te pčelarstvo i proizvodi od meda, praktično na način na koji oni sada apliciraju za novac Ministarstva. Pritom želim naglasiti da smo orijentirani na OPG-ove kojima se bave cijele obitelji, kako bismo promovirali i poljoprivredu, ali i obiteljske i tradicijske vrijednosti prema kojima je orijentiran i Večernji list", rekao je Ogurlić.

Projekt Zlata vrijedan podržavaju i HRT i hrvatske županije. Virovitičko-podravski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić nada se da će godišnja nagrada Zlata vrijedan postati tradicionalna. Ravnatelj HRT-a Goran Radman ističe kako je HRT u tom zanimljivom projektu prepoznao javni interes koji će ugraditi i u druge programske sadržaje, a ne samo kroz specijalizirane emisije. Izbor najboljeg OPG-a odvijat će se tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Najbolji, koji će osvojiti 30, 20 te 10 tisuća kuna, koje će morati namjenski utrošiti, bit će poznati 12. rujna, kada će se održati svečano proglašenje pobjednika i dodjela nagrada. Na internetskoj stranici Večernjeg lista na tu temu sva zainteresirana obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva moći će se podrobnije informirati o kriterijima natječaja Zlata vrijedan te pronaći obrazac za prijavu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close