Kreće treća faza Gaženice od 25 mil. €

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2016. u 21:59
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović položila temeljni kamen, Foto: Dino Stanin / Pixsell

U lipnju 2015. u luku Gaženica premješten je i međunarodni trajektni promet. .

Gaženica je rasteretila središte grada i postavila temelje za sve veći dolazak trajekata i kruzera, kojih je ove godine 70 posto više nego lani, istaknula je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak na polaganju temeljnoga kamena za novu zgradu putničkog terminala Nove luke Gaženica u Zadru.

Treća završna faza realizacije projekta Nove luke Gaženica obuhvaća gradnju zgrade terminala površine 24.537 četvornih metara s pratećom infrastrukturom, parkiralištima te uređenjem okoliša na ukupnoj površini od oko 18 tisuća kvadratnih metara. Planirani rok dovršetka svih radova je za 14 mjeseci, početkom 2018. godine, a ukupna vrijednost realizacije treće faze je 25 milijuna eura bez PDV-a. Banka kreditor je njemačka KfW-Development Bank. Radove će izvoditi austrijski Strabag s partnerima.

Tijekom 2014. godine okončani su radovi na lučkoj infrastrukturi (II. i III.a faza projekta), a do lipnja 2015. postavljene su sve predviđene čelične konstrukcije na rampama koje su omogućile neometano pristajanje trajekata te ukrcaj i iskrcaj vozila. Time su u ožujku stečeni uvjeti da se u Novu luku Gaženica preusmjeri cjelokupan domaći trajektni promet iz zadarske gradske luke. U lipnju 2015. u luku Gaženica premješten je i međunarodni trajektni promet. 

Komentirajte prvi

New Report

Close