Kreće makeover Novog Zagreba: Tri projekta mijenjaju vizuru grada

Render staklenog poslovnog kompleksa nasuprot MSU-a/URBANE TEHNIKE Render staklenog poslovnog kompleksa nasuprot MSU-a/URBANE TEHNIKE

Sva tri projekta imaju istu "sudbinu": pobudili su revolt kod stanovnika kvartova, pa su neki već počeli prikupljati potpise za peticiju...

Na jednoj od najatraktivnijih lokacija na južnoj obali Save, preko puta Muzeja suvremene umjetnosti i trgovačkog centra Avenue Mall, gradit će se stakleni poslovni kompleks s osam katova.

To je jedan od tri velika projekta, međusobno udaljenih svega nekoliko stotina metara, koji će uskoro promijeniti vizuru Novog Zagreba.  Trenutačno, naime, niče stambeno-poslovna zgrada u Središću, a priprema se i gradnja poslovnog centra u Sigetu. Sva tri projekta imaju istu "sudbinu": pobudili su revolt kod stanovnika kvartova, pa su neki već počeli prikupljati potpise za peticiju, drugi prosvjeduju, no nisu uvjerili investitore da odustanu.

Zemljište u Sopotu nedavno je iskolčeno i dignuta je ograda, što je potaklo čelnike Mjesnog odbora da pitanje poslovnog centra stave na dnevni red sljedeće sjednice. Sudeći po rokovima građevinske dozvole, kompleks bi trebao niknuti za najviše šest godina, a kada bi točno trebala početi gradnja nisu mogli potvrditi predstavnici ulagača, tvrtke Poslovni projekt Sopot, jer je, kažu, potrebno prvo izmjestiti magistralni cjevovod koji prolazi ispod zemlje.

Ugovor s Vodoopskrbom i odvodnjom, koja bi trebala odraditi taj dio posla, potpisan je, a novac investitora pripremljen, čeka se samo dovršetak administrativnih procedura. Odnedavno je poznat i izgled zgrade između ulica Siget i Freudove, gdje će za potrebe poslovno-trgovačkog kompleksa rušiti i dvije dvojne stambene građevine. Natječaj je raspisao investitor, Castrum nekretnine, iza koje stoji nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga Vlado Leko, a prvu nagradu dobila je arhitektica Silva Grubešić Buterin.

Trgovački dio kompleksa imat će dvije, a poslovni pet nadzemnih etaža. Stambeno-poslovni projekt Meandar u Središću, pak, trebao bi biti dovršen do proljeća 2018. Više od 70 posto od 367 stanova već je rezervirano ili prodano, a cijene su od 1890 do 2190 eura za kvadrat.

Komentari (1)
  • bob
    bob 10:20 8.8.2017.

    Pretpostavljam da za 50 godina u gradu više neće postojati nijedna zelena površina.

  • dona2005
    dona2005 10:17 8.8.2017.

    Pa baš i nije neki koristan “makeover”!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!