Kraš zbog ucjene Kauflanda alarmirao Linića i Jakovinu

Autor: Danijela Jozić / VLM , 03. svibanj 2013. u 09:47
Foto: Zeljko Lukunic/24sata

‘Kaufland maksimalno cijeni svakog svog dobavljača. Želimo postići dobitnu situaciju za obje strane’, tvrde u tom lancu.

Najjače iz Hrvatske s prednostima iz Europe", "Prednost uvijek dajemo domaćim proizvodima", poruke su koje se posljednjih tjedana mogu pročitati u reklamnoj kampanji trgovačkog lanca Kaufland.

I drugi strani trgovci u svojim oglasima pozitivni su zbog našeg ulaska u tu asocijaciju i pritom igraju i na domoljublje. Od svega toga se domaćim dobavljačima koji posluju s Kauflandom, u najmanju ruku, diže kosa na glavi. Poslovni dnevnik je još početkom veljače pisao o napetim pregovorima između vodećih hrvatskih dobavljača i njemačkog  lanca. Kaufland je hrvatske tvrtke stisnuo i s rabatom od 40 posto, s tim da su 'prijedlozi' koje daju – bezuvjetni. Ili prihvatite ili letite s polica! Navodno se dobar dio domaćih, pogotovo prehrambenih dobavljača, pomirio s teškim uvjetima, no Kauflandu se početkom tjedna dogodio i jedan tvrd orah. Nakon što su početkom tjedna u Krašu dobili konačne uvjete iz Kauflanda, menadžment te kompanije bio je ogorčen i bijesan. Od 180 Kraševih artikala koliko ih je inače bilo na policama Kauflanda, stigao je konačni prijedlog o uvrštavanju njih samo 25. U Krašu nam o pregovorima s Kauflandom nisu htjeli govoriti.

Upućeni izvor blizak Krašu nam je međutim ispričao da su pregovori s Kauflandom u tom trenutku prekinuti, no već drugi dan nakon 'protuudara' iz Kraša, ipak se nastavljaju. Krašev menadžment je zbog svega alarmirao resorna ministarstva i druge institucije i traži od Vlade da učini nešto kako bi zaštitili domaću industriju od neizdrživih uvjeta koje im postavljaju strani lanci. "Inozemni lanci u Hrvatskoj prisutni su već više od deset godina. Domaći dobavljači čitavo ovo vrijeme nemaju šanse ući u njihove trgovine u drugim zemljama. Tražimo reciprocitet. Usto tražimo da inspekcije odrade svoje posao i da se postrože carinski i inspekcijski pregledi robe koju uvoze ti lanci", otprilike glasi apel Kraševih predstavnika upućen ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini te ministru financija Slavku Liniću i  gospodarskoj diplomaciji. Iako su uoči 1. svibnja sastanci između Uprava Kraša i Kauflanda bili dramatični, njemački je trgovac u međuvremenu povukao svoje zahtjeve prema Krašu za 2013.  i zasad se posluje prema ranije dogovorenom. Poslovni dnevnik doznaje i jednu od metoda kojom je Kaufland 'pritiskao' domaće dobavljače: još 2011. godine ovisno o prometu tražili su od dobavljača  'donaciju' za Kauflandovih 10 godina u Hrvatskoj. Dobavljači su pristali isplatiti te iznose (koji su se kretali i po nekoliko stotina tisuća kuna).

No, Kaufland je isto tražio i iduće godine, s tim da je dodana i 'donacija' povodom tisućitog Kauflandovog dućana u Europi. U Krašu su, primjerice, tijekom 2011. i 2012. platili sve tražene 'donacije' s tim da su zauzvrat tražili i dobili uvrštenje njihovih proizvoda u kataloge, dodatne police, paletna mjesta itd. No, 2013. Kaufland je stavio 'donacije' u ugovor, no bez ikakvih povoljnosti koje je Kraš imao ranije. Prema našim informacijama u Ministarstvu poljoprivrede već rade izračune koliko su dosad u Hrvatskoj strani lanci uvezli proizvoda, koliko su otkupili domaćih, koliko je plaćeno poreza na dobit itd. S druge strane, izradit će se i analiza koliko su hrvatski dobavljači prisutni u trgovinama tih istih lanaca u drugim zemljama.

U razgovoru s nekim domaćim dobavljačima doznajemo da je udar iz Kauflanda, po njima, samo uvod za uskoro potpuno izbacivanje s polica. Kako doznajemo i Spar je ovih dana poslao dopis domaćim dobavljačima, premda bez konkretnih zahtjeva, u kojem ih upozorava da zbog povoljnije europske konkurencije od 1. srpnja počnu prilagođavati svoje cijene. Iz Kauflanda su nam u četvrtak poručili da "zbog zaštite poslovnih podataka i čuvanja poslovnih tajni ne mogu iznositi detalje godišnjih pregovora s dobavljačima". "Kaufland maksimalno cijeni svakog svog dobavljača. Cilj nam je prilikom pregovora postići dobitnu situaciju za obje strane. Takvim načinom rada s dobavljačima ostvarujemo poslovnu suradnju koja je na obostrano zadovoljstvo, a kupcima pružamo mogućnost kupovine po najpovoljnijm cijenama", rekli su u Kauflandu.

Komentari (38)
Pogledajte sve

KRAŠ bi trebal raditi samo čoko-banane samo i isključivo samo, ne za kinesko tržište, nego za dve oveće ulice u Pekingu i to je to!
Ostatak Hrvatske (pod okriljem Kraša) može raditi čoko-banane i za odvojke tih dviju ulica!

I cela ‘Rvacka zaposlena!!!
[emo_namigusa]

Todorić će preuzeti Merkator kad Miroslav Mišković preuzme Agrokor.

neka stranci samo tako nastave gaziti i uništavati što više hrvatskih tvrtki, neka se broj nezposlenih poveća na 500.000 pa će možda ljudi napokon shvatiti kako su ih preveli žedne preko vode kad su ih nagovarali da zaokruže “DA” za ulazak u EU [emo_palacd]

“Ima jako puno nekretnina na dobrim pozicijama”…to se šalis? Na dobrim pozicijama gotovo da i nema više dobrih pozicija pogotovo za manje ducane. Vidiš da u ZG ne uspijeva s manjim dućanima više nitko ni ući iako imaju namjeru.

New Report

Close