Korak naprijed, nazad dva: za otkup dionica Ine biraju se novi savjetnici?

Autor: Jadranka Dozan , 30. srpanj 2019. u 07:11
Foto: D Urukalović/PIXSELL

Proces oko Ine ide svojim tokom, ekspertiza savjetnika očekuje se do kraja godine, tvrdio je Ćorić u srpnju 2018..

Od Vladine objave političke odluke da se ide u mogući otkup Molova udjela u Ini prošlo je punih dvije godine i sedam mjeseci, a premda stvari otada nisu odmakle daleko, projekt se održava na životu, iako ne pretjerano uvjerljivo.

Tako je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić za ovu srijedu najavio sjednicu Savjeta za pregovore s Molom. Sastav tog tijela prošli su tjedan slijedom rekonstrukcije Vlade "osvježila" tri nova ministra (Gordan Grlić Radman, Mario Banožić i Josip Aladrović).

A nakon njegove sutrašnje sjednice više će se znati i o pitanju izbora novih investicijskih savjetnika Vlade za projekt otkupa, poručio je već poslovično uopćeno resorni ministar na pitanje da komentira spekulacije o promjeni savjetnika i tvrdnje da bi novi izbor mogao biti Lazard.

Kao savjetnik Vlade zadužen za valuacije te razmatranje uvođenja novog strateškog partnera za Inu, već više od godinu i tri mjeseca figurira konzorcij u sastavu Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb (PBZ).

Taj je konzorcij odabran sredinom lanjskog travnja na tenderu čije je raspisivanje Vlada odlukom najavila još u kolovozu 2017., nakon čega je pozivni natječaj pokrenula u prosincu s rokom prijava do sredine siječnja 2018.  No, nakon odabira ponude M. Stanleyja zapelo je već na sklapanju ugovora.

"U pregovorima o detaljima samog ugovora došlo je do određenih prijepora oko određenih aktivnosti", pokušao je objasniti Ćorić zašto nije odrađena ni procjena vrijednosti. Kako bilo, u tom je nedefiniranom statusu prošlo 15 mjeseci. Ministar u međuvremenu nije dao naslutiti nikakav zastoj.

Krajem srpnja 2018. tvrdio je da "proces oko Ine ide svojim tokom" i da očekuje da će ekspertiza savjetnika biti gotova do kraja godine". U studenom je rekao da se odluka o otkupu očekuje u idućim mjesecima.

Premijer je, pak, krajem 2018. rekao da Vlada ima procjene i da ih "otprilike znamo", a ono što varira su širi detalji važni za energetske kompanije i njihovu perspektivu". Ćorić i danas tvrdi da nije nerealno da se otkup dionica Ine dogodi do kraja mandata Vlade", ako se usuglasi cijena. Dosadašnji tijek te priče nije baš obećavajući. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dajte, neka prestanu vući za nos naivni narod.
Kada bi uopće moglo biti sredstava za to (jedna od genijalnih ideja je bila prodati bar dio HEP-a) onda bi bilo po našoj poznatoj “prodaj jeftino, kupi skupo”. Najbolje to isto.
Zato smo gdje jesmo, ali što je najgore, narod bi bio zadovoljan jer smo vratili INU.
POŠTO?

Očito je i ovaj ministar suvišan i trebao je biti obuhvaćen rekonstrukcijom. Da je barem šutio o svemu još bi izgledao manje nesposoban jer ni javnost ni oporba nisu imali pojma o ovome što priča. Ovako će biti predmet šprdnje narednih godinu dana.

New Report

Close