Koprivnica prva uvela BigBelly sustav

Autor: Marta Duić , 28. prosinac 2015. u 22:00
Spremnici rade na solarni pogon i sami 'jave' kad su puni

Koprivnica je uvela BigBelly spremnike koji se pune na sunčevu energiju, prešaju otpad, a njihov softver javlja kada su puni.

Na Badnjak su Koprivničani prvi u Hrvatskoj startali s novim, inovativnim načinom zbrinjavanja otpada.

Naime, gradsko komunalno poduzeće Komunalac je postavilo Bigbelly spremnike za zbrinjavanje otpada, BigBelly i BigBelly Smart. Kako tvrdi Günther Graml, generalni distributer BigBellyja na teritoriju bivše Jugoslavije, riječ je o sustavu budućnosti koji će osim uštede novca, pomoći očuvanju okoliša i prirodnih ljepota. Spremnici rade na solarni pogon, u sebi imaju prešu koja komprimira otpad, "javljaju" kad su puni te u njih stane četiri puta više otpada nego u uobičajene spremnike.

Jedan spremnik namijenjen je za miješani komunalni otpad, a drugi za limenke i staklo. Za sada su pozicionirani u centru grada, no iz Komunalca poručuju da ukoliko će odaziv građana biti dobar i ako prihvate ovaj novi način zbrinjavanja otpada, sljedeće bi se godine krenulo u nabavu više spremnika koji bi zamijenili zelene otoke na području grada. Za dva kupljena BigBelly spremnika Komunalac je izdvojio iznosi 67.000 kuna bez PDV-a.

BigBelly spremnik za zbrinjavanje javnog otpada ima kapacitet od 600 do 800 litara za miješani otpad i koristi se umjesto koševa za smeće. Njegov kapacitet je jednak oko 25 malih klasičnih košarica za javni otpad, a ima i integriranu pepeljaru. BigBelly Smart ima kapacitet od 190 litara i koristi se za recikliranje stakla, papira, plastike, bio otpada i konzervi na javnim površinama i dodatak je Bigbelly spremniku. BigBelly sustav je prisutan u preko 1500 gradova u više od 47 zemalja diljem svijeta, a ovim potezom Koprivnica i gradsko komunalno poduzeće Komunalac su još jednom pokazali i dokazali zašto su na samom vrhu gradova koju brinu o održivom razvoju u Hrvatskoj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close