Končaru bi 2015. prihodi mogli rasti 30%

Autor: Ante Pavić , 17. prosinac 2014. u 22:01
Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara/Davor Višnjić/PIXSELL

Konsolidirana dobit grupe ove će godine iznositi 137,4 mil. kn, a sljedeće bi trebala rasti na 157,7 milijuna.

Ova godina bila je iznimno komplicirana za Končar, ali ćemo na njezinu završetku biti u mnogo boljoj situaciji nego je to izgledalo na početku godine", izjavio je Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara predstavljajući rezultate kompanije.

Koncern bi tako ove godine trebao ostvariti prihode od prodaje u iznosu od 2,6 milijardi kuna, 5 posto više u odnosu na lani, dok se u idućoj godini planira rast prihoda od prodaje za gotovo 30 posto, na 3,3 milijarde kuna. "To je, rekao bih, vrlo ambiciozan, ali i realan plan", naglasio je Bago. Rast će u velikom dijelu biti rezultat prodaje vlakova na domaćem tržištu, ali je Bago istakao da će Končar povećati i izvozne kapacitete. Od značajnijih projekata u ovoj godini Bago je izdvojio ugovor za nabavu 44 niskopodna vlaka za HŽ Putnički prijevoz, primopredaju transformatorske stanice Plat, puštanje u rad drugog novog agregata u HE Zakučac, završetak podatkovnog centra za HT.

Na domaćem tržištu očekuje se prihod od 1,9 milijardi kuna, a u izvozu 1,4 milijardi kuna. Kazao je i da će konsolidirana dobit grupe nakon oporezivanja ove godine iznositi 137,4 milijuna kuna, dok bi sljedeće trebala rasti na 157,7 milijuna. Bago je, međutim, upozorio da realizacija tih projekcija ovisi o stvarima na koje Končar ne može utjecati. "Potreban nam je minimalan rast BDP-a i realizacija najavljenih investicija u Hrvatskoj. I EU bi također trebala zabilježiti minimalan rast", naveo je Bago.

Na poslovanje utječe i zaoštravanje odnosa zapada s Rusijom koja je tradicionalno Končarevo tržište. Zato je tamošnje tržište u planovima kompanije gotovo izostavljeno. "Rusija nam je važna jer je naš proizvodni program prihvatljiv za rusko tržište. Na žalost, u situaciji smo da zabrinuto gledamo odnose SAD-a i Rusije. Nadamo se da će doći do popuštanja", naglasio je Bago. Končar u idućoj godini planira investirati 137 milijuna kuna, 75 posto financirat će vlastitim novcem. Bago je podsjetio da se i u ovoj godini provodio program restrukturiranja tvrtki Končar-Kućanskih aparata, Končar-Alata i Končar-Ugostiteljska oprema pa su 132 radnika prešla raditi u druga društva izvan Končara.

Nije želio komentirati najavu prodaje Vladina udjela od 22,82 posto dionica Končara iz državnog portfelja kako bi se dobio novac za dokapitalizaciju Petrokemije, dodavši da to treba pitati vlasnika. Predsjednica koordinacije sindikata Končara Slavica Pranjić ističe kako ne vidi razlog zašto upropastiti tvrtku koja dobro posluje da bi se pomoglo onoj koja posluje lošije. Smatra da to nije dobro te da će se sindikat "znati posložiti" kad do toga dođe. Vlada će, kako je najavio premijer, o tome razgovarati za šest mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close