Konačna cijena za novu dionicu Leda – 8000 kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 20. prosinac 2012. u 10:00
Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, ojačat će poziciju Leda u regiji/PXL

U koncernu Agrokor i u Ledu zadovoljni su obavljenom dokapitalizacijom kojom je prikupljeno 750 milijuna kuna.

Zaključna cijena po kojoj su investitori kupili 93.750 novih dionica Leda jednaka je minimalno određenoj u javnoj ponudi i iznosi 8000 kuna. Raspon koji je odredila Uprava Leda tijekom upisa u knjigu dionica bio je od 8000 do 9000 kuna.

Knjiga je zatvorena jučer u 10 sati, a na kraju je prihvaćen donji iznos od od osam tisuća kuna jer se – kako neslužbeno doznajemo iz Agrokora u čijem sustavu posluje Ledo – s tom cijenom uspjela i zatvoriti knjiga novih dionica u ukupnoj vrijednosti od 750 milijuna kuna. O tome pak kako je 30 posto vlasništva u Ledu (koliko će nakon dokapitalizacije imati novi dioničari) raspodijeljeno među investitorima jučer nam je ostalo nepoznato. Kupiti Ledove nove dionice mogli su samo kvalificirani ulagači s minimalno ponuđenim iznosom od 400 tisuća kuna. Pretpostavlja se da su u dionice Leda investirali mirovinski fondovi, banke, strani i domaći investicijski fondovi te osiguravajuća društva. Mirovinci su već poručili da za Ledo neće dati više od osam tisuća kuna, što se na kraju pokazalo točnim i u praksi. Od četiri mirovinska fonda prije dokapitalizacije Leda jedini koji je imao dionice te kompanije jest PBZ-Croatia osiguranje. Imali su 5963 dionica (2,7 posto). Prema zakonu, mirovinci su mogli u Ledo uložiti maksimalno do deset posto vlasništva. Udio Agrokora u Ledu će nakon dokapitalizacije biti smanjen sa 78,85 na 55 posto.

Prikupljenih sto milijuna eura na kraju čitave ove transakcije završit će na računu koncerna Ivice Todorića. Naime, novac od dokapitalizacije Ledo će 'potrošiti' na kupnju srbijanskog Frikoma i tvrtke Ledo Podgorica, koji su dosad bili u vlasništvu Agrokora. Ovim potezom trebala bi biti ojačana pozicija Leda u regiji, a nije isključeno ni da tvrtka bude još bolja 'udavača' ukoliko ju Agrokor bude namjeravao prodati. Ledovi konsolidirani prihodi ovim objedinjavanjem premašuju dvije milijarde kuna. Nepoznato je i što će Agrokor sa sto milijuna eura. Kako bi nakon Nove godine trebao i formalno započeti deveti krug prodaje slovenskog Mercatora, svaki svježi milijun će Ivici Todoriću dobro doći. U Agrokoru kažu kako nikakvih službenih informacija o novom krugu prodaje još nemaju. Ipak, s velikom se vjerojatnošću može tvrditi da će Agrokor sudjelovati u još jednoj rundi za Mercator, ali i da sigurno neće biti izdašni kao lani kad su po dionici nudili 221 euro ili ukupno 835 milijuna eura. Trenutno se dionicom Mercatora na Ljubljanskoj burzi trguje po 115 eura.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

I kako ova zemlja može naprijed pored ovakvog barbarstva Todorića i njegovih poslušnika. Pred odškrinutim vratima Evrope još se bez imalo straha rade zadnji zločini. Ovo je više nego strašno.

New Report

Close