Kolumbija je strateški partner Hrvatske u Latinskoj Americi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2015. u 11:18
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Pusić južnoameričku turneju nastavlja posjetom Čileu.

Kolumbija je strateški partner Hrvatske i izabrana točka u Latinskoj Americi u gospodarskom, ali i u smislu suradnje na normalizaciji stanja u državi u postkonfliktnom razdoblju, rekla je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka s kolumbijskom kolegicom Mariom Angelom Cuellar u Bogoti.

Tijekom prvog posjeta jednog državnog dužnosnika iz Hrvatske Kolumbiji od uspostave diplomatskih odnosa, ministrica je podsjetila je kako su sadržajniji odnosi dviju zemalja započeli na marginama sastanka premijera EU i Latinske Amerike, koji se 2013. održao u Čileu te da je nastavljena posjetom kolumbijske ministrice Hrvatskoj prošle godine.

"Ovo je moj uzvratni posjet, no Hrvatska s Kolumbijom surađuje više od pet godina na projektu razminiranja i Hrvatski centar za razminiranje u ovom trenutku dogovara dodatne poslove na razminiranju u Kolumbiji nakon četrdesetogodišnjih unutarnjih sukoba", rekla je ministrica.

Istaknula je i da je za Hrvatsku Kolumbija strateški partner i izabrana točka u Latinskoj Americi u gospodarskom, ali i u smislu suradnje na normalizaciji stanja u državi u postkonfliktnom razdoblju, kao i na projekatima razvojne pomoći.

"Jedna od glavnih tema razgovora jest i sastavljanje liste bilateralnih sporazuma koja će omogućiti lakše poslovanje našim gospodarstvenicima od kojih neki već jesu u Kolumbiji, kao i, s druge strane, lakše poslovanje kolumbijskim gospodarstvenicima u Hrvatskoj", rekla je Pusić.

Kolumbijska šefica diplomacije Cuellar napomenula je da u postkonfliktnom trenutku u kojem se Kolumbija nalazi, Hrvatska može biti veliki saveznik.

U nastavku službenog posjeta Kolumbiji ministrica Pusić susrela se i s kolumbijskim ministrom obrane Juan Carlosom Buenom s kojim je razgovarala o potencijalnoj suradnji na području vojno-obrambene industrije, razminiranja te izgradnji patrolnih brodova.

"Interesira nas vaša priča, kako ste prošli rat, zatim postkonfliktnu tranziciju i onda krenuli dalje, što i nama daje nadu" rekao je ministar Buena.

Kazao je kako su mirovni pregovori s FARC-om daju nadu da bi Kolumbija mogla krenuti naprijed te dodao da službenu Bogotu zanima hrvatsko "veliko iskustvo tranzicijskog pravosuđa".

Kolumbijski ministar naglasio je kako ih zanimaju mirovni napori, posebno razminiranje, kako s vojnog tako i civilnog i humanitarnog aspekta, te je dodao kako već imaju iskustva s hrvatskim proizvodima na tom polju, od čizama i kaciga do strojeva za razminiranje (DOK-ING).

"Smatramo da nam Hrvatska može biti strateški partner u Europi s obzirom na vaše članstvo u EU", rekao je ministar Buena i istaknuo kako je Kolumbija vjerojatno jedina latinoamerička zemlja koja ima i jednu vrstu sigurnosnog sporazuma s NATO-om.

Na kraju sastanka potpisan je Memorandum o razumijevanju između Hrvatskog centra za razminiranje i Ministarstva obrane Kolumbije na području protuminskog djelovanja i humanitarnog razminiranja. U ministričinom izaslanstvu bili su predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje te član uprave RH Alana, umirovljeni general Milan Knežević.

Pusić južnoameričku turneju nastavlja posjetom Čileu.

Komentari (7)
Pogledajte sve

sudeći prema slici, baba je našla partnere sa dobrom robom

tako je ona sama odlučila, čim nađe neku lezbijku, evo zemlje partnera!

Baba roga se razbacuje tuđim novcem! Nadamo se još samo kratko vrijeme….ali nas je puno koštala i zauzela visoko mjesto na listi štetočina!

u šta se je samo ta žena pretvorila za ovih par godina kako se je dočepala malo vlasti. užas jedan [emo_palacd]

New Report

Close