Klemm se posvećuje novom biznisu

Autor: Saša Paparella , 17. srpanj 2017. u 22:00
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nepravomoćno osuđen zbog izvlačenja novca, Klemm, po zakonu, može biti članom uprave društva za osiguranje.

Nakon što je svoju zaštitarsku tvrtku učvrstio kao treću po prihodima u Hrvatskoj, Josip Klemm posvetio se novom biznisu – odsad će se baviti i osiguranjem.

Hanfa je naime donijela rješenje kojim se “preddruštvu Klemm zastupanje u osiguranju d.o.o. daje se dozvola za obavljanje poslova zastupanja u osiguranju”.

U rješenju se navodi kako je to društvo “dužno u roku od osam dana od dana primitka rješenja o upisu osnivanja u sudski registar dostaviti to rješenje, kao i ugovor o radu na puno radno vrijeme sklopljen s članom uprave, odnosno direktorom društva”.

Takav nalog ne spada u uobičajenu proceduru, pa smo Hanfi poslali upit da li je njihov zahtjev povezan s činjenicom da je Josip Klemm ovih dana bezuvjetno osuđen na godinu dana zatvora zbog gospodarskog kriminala, jer je iz svoje tvrtke izvukao 2,9 milijuna kuna plaćajući fiktivne usluge.

Zakon o osiguranju navodi kako pravomoćno osuđivana osoba ne može biti članom uprave društva za osiguranje. Josip Klemm je osuđen nepravomoćno, tako da bi se tim poslom mogao baviti sve dok viši sud eventualno ne potvrdi osuđujuću presudu. Bude li oslobođen optužbi može i dalje ostati u upravi, a što on vjerojatno namjerava, jer sjedi u upravi gotovo svih tvrtki s kojima je vlasnički povezan.

Iako u slučaju pravomoćne osuđujuće presude ne može biti u upravi, njegova vlasnička pozicija ne bi bila sporna jer Zakon o osiguranju ne brani da osuđena osoba bude vlasnik tvrtke za osiguranje. Do zaključenja broja nismo dobili tumačenje Hanfe.

Iako je najpoznatiji kao vlasnik zaštitarske tvrtke Klemm Sigurnost, koja je lani imala više od 117 milijuna kuna prihoda i gotovo 19 milijuna kuna dobiti, Klemm je povezan i s drugim lukrativnim poslovima. Tako je Klemm sigurnost član konzorcija tvrtki koje će idućih 20 godina upravljati plaćom Zrće u Novalji na Pagu, na kojoj je i ranije bio poslovno prisutan. Prije nekoliko godina ušao je i u energetski sektor – suvlasnik je tvrtke Keter i partneri, a preko nje ima udjele tvrtke Keter Laze, za proizvodnju električne energije. Klemm je i suvlasnik građevinske tvrtke Balustrada, koja je lani imala 180.000 kuna prihoda. Bio je član NO uspješne tvrtke Flammifer iz Ozlja, a uime braniteljske populacije već pet godina je član NO tiskare Vjesnik d.d.  

Komentari (5)
Pogledajte sve

Rado bih otišao na edukacije kod ovog uspješnog poslovnog gospodina!

Gospodina Klemma za Predsjednika vlade!!!! Sada kada Plenković nema nikakvu opoziciju , Klemm bi bio idealan protukandidat!
Međutim, kako je to dobro primijetio Puhovski, Klemmu više odgovara pozicija koju je nekada imao Đuro Pucar –Stari u SUBNOR-u, nego pozicija Predsjednika vlade.

Cijela druga polovina članka je nebitna jer društvo za zastupanje u osiguranju nije isto što i društvo za osiguranje. Ali zašto bi novinar to znao?

E sad ce njegova ekipica reketarit firme da preko njega osiguraju imovinu. fin upgrade

New Report

Close