Kalem preuzima Česmu od Hrvatskih šuma

Autor: Božica Babić , 14. studeni 2013. u 10:03
Riječki poduzetnik Jozo Kalem/G. Kovačić/PIXSELL

Dogovorenu cijenu za posrnulo poduzeće od 70 milijuna kuna otplatit će kroz dvanaest godina.

Riječki poduzetnik Jozo Kalem u svoj biznis-plan uključit će i bjelovarsku tvrtku Česma.

Nadzorni odbor Hrvatskih šuma, ustvrdio je za Poslovni dnevnik pouzdan izvor, danas će donijeti odluku da Kalemu Česmu proda uz pomalo znakovitu cjenovnu križaljku. Kalem će, kaže naš izvor, odmah Šumama platiti 20 milijuna kuna, potom će imati poček od dvije godine, a onda će godišnje kroz 10 godina uplaćivati po pet milijuna kuna. Šume su u srpnju od vinkovačke Spačve za 73 milijuna kuna otkupile Česmu i objavile kako je ne misle zadržati nego tražiti novog vlasnika ili zakupca.

Slučaj je posebno intrigantan jer je Spačva preuzela Česmu 2007. plativši je tek 39,3 milijuna kuna, a u međuvremenu nije investirala ni kunu. Uprava Šuma visoku cijenu opravdavala je podatkom – da je procjenu radio vještak.Kalem nam je potvrdio da je predao ponudu, no o detaljima nije pripravan govoriti jer, kaže, on je samo jedan od sedam zainteresiranih koji su predali ponudu za Česmu. Ne želi otkriti ni što u Česmi namjerava proizvoditi, kratko dodaje, kako treba pričekati odluku Šuma.

Iznosi tek kako je bio u Česmi, što su, ističe, mogli učiniti i ostali kupci. Tvornica je devastirana, u nju po ocjeni Kalema, nije investirano još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Tko je kupi, ocjenjuje, morat će izbaciti 95 posto opreme te nabaviti nova postrojenja.  Kalem je proljetos od generala Pavla Miljevca, objavili su mediji, za 120 milijuna kuna kupio pilanu. S Česmom od Šuma stječe godišnje pravo na 40.000 kubika drvne sirovine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close