Linićev prijatelj Jozo Kalem preuzima Česmu, investirat će i zaposliti 200 radnika

Autor: Božica Babić , 04. travanj 2014. u 10:59
Proizvodit će parket i namješta za kuhinje te poslovne prostore/Damir Špehar/VL

Kalem konačno preuzima bjelovarsku drvnu industriju Česma.

Poduzetnik Jozo Kalem, javnosti poznat i kao veliki prijatelj ministra financija Slavka Linića, preko tvrtke Tehno-Drvo koju je registrirao u prosincu 2012. sa sjedištem na svojoj privatnoj riječkoj adresi, konačno preuzima bjelovarsku drvnu industriju Česma, što je Poslovni dnevnik objavio u studenome prošle godine.

U Bjelovaru je održana konferencija na kojoj su župan Damir Bajs i gradonačelnik Antun Korušec u nazočnosti predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Ivana Pavelića i sindikalista Šime Oreškovića najavili dolazak novoga vlasnika koji će, ustvrdili su tom prigodom, u novu tehnologiju investirati 100 milijuna kuna te zaposliti 100 bivših radnika Česme, koji su u međuvremenu završili na Zavodu za zapošljavanje, ali i još 100 novih. Sam Kalem nije prisustvovao potpisu ugovora. Konkretan dolazak budućeg vlasnika u Česmu dogodit će se 15. svibnja, najavljuje sindikalist Orešković, a radi ulaganja u modernizaciju dio zaposlenika bit će upućen i na obuku, odnosno prekvalifikaciju.

Orešković vjeruje da Česmu nakon višegodišnje kalvarije čeka preporod. Idući mjeseci bit će, napominje, iskorišteni za montiranje novih postrojenja i uređenje svih tvorničkih prostora, a početak proizvodnje moguće je planirati za prve dane jeseni. Ne želi, ističe, uopće misliti da bi se opet mogao dogoditi neki negativan preokret. U dobre namjere Joze Kalema vjeruje i zbog položenoga visokoga bankarskog jamstva. Navodno je riječ o pet milijuna kuna.  Podsjećamo, premda to službeno nikada nije objavljeno, pouzdan izvor potvrdio nam je svojedobno kako je Nadzorni odbor Hrvatskih šuma Kalemu Česmu prodao uz uvjet da odmah plati 20 milijuna kuna, potom će imati poček od dvije godine, a onda će godišnje kroz razdoblje od 10 godina uplaćivati po pet milijuna kuna.

Uprava Šuma se pak obvezala da će Česmu kroz svaku kalendarsku godinu opskrbljivati s po 40.000 prostornih metara drvne sirovine. Jozo Kalem u vrijeme donošenja odluke Hrvatskih šuma o prodaji Česme nije bio pripravan otkriti svoje planove vezane uz bjelovarsku drvnu industriju. Prema sudskom registru, Kalem je lani Tehno-Drvo dokapitalizirao sa 20 na 720 tisuća kuna, a proizvodit će parket, namještaj za kuhinje te za poslovne i prodajne prostore.  

Komentari (7)
Pogledajte sve

Očito Linić ima 50% firme, za Česmu je i to super, a pogotovo u Bjelovar u 200 radnih mjesta….

nije li ta firma bila poklonjena matanu Mamiću????[emo_smijeh]

ma bit članka je da se istakne

“investicija”

E ne može tako! Samo Linićevi neprijatelji smiju kupovati tvrtke u Hrvatskoj! Treba uvesti “Registar Linićevih neprijatelja” i članstvo u njemu staviti kao uvjet za poslovanje…
Gadi mi se takvo huškačko novinarstvo. Stotinu (ne)zaposlenih radnika bi trebalo čekati da se ustoliči novi ministar, ZNA SE koje vrste, a od tada treba sve gledati kroz prijateljstvo s Linićem.
A sutra ćemo se prebaciti na prijateljstvo s nekim drugim.
Pobogu, ako postoje tražena jamstva i nema nikog tko nudi više,što još treba čekati? Još veće dugove, jad i beznađe?

New Report

Close