Jovanović Sveučilištu u Rijeci namjestio 24 milijuna eura?

Autor: Poslovni.hr , 24. travanj 2014. u 11:02
Željko Jovanović; Foto: Robert Anic/PIXSELL

Jutarnji list je objavio kako posjeduju tajni inspekcijski nalaz u kojem su iznesene sumnje da Željko Jovanović nije pratio proceduru prilikom dodjele sredstava EU-a hrvatskim sveučilištima.

Jutarnji list je objavio kako posjeduju tajni inspekcijski nalaz u kojem su iznesene sumnje da Željko Jovanović, ministar znanosti obrazovanja i športa, nije pratio proceduru prilikom dodjele sredstava EU-a hrvatskim sveučilištima.  Također pišu kako je ministar pogodovao Sveučilištu u Rijeci i omogućio mu da dobije 24 milijuna eura iz Europskih fondova.

Marija Grbić-Padjen, ovlaštena službenica Ministarstva financija je još 2012. dovršila zapisnik o proračunskom nadzoru provedenom u MZOS-u i potpisala se na posljednjoj, 31. stranici. Grbić-Padjen je tako zaključila višemjesečno intenzivno češljanje dokumentacije koje su vezane uz prve projekte za koje je Hrvatska trebala povući sredstva iz fondova EU.

Tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš i sadašnji rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, do tog zapisnika Ministarstva financija ne mogu doći ni danas. Naime, Bjeliš je bio uporniji kada slao je niz molbi u Katančićevu 5, prvo kao rektor, poslije, na savjet pravnika, kao građanin. Na posljednji zahtjev rečeno mu je kako je u postupku sigurnosne provjere.

Nalaz je rektorima bitan i zbog toga što su se prije nadzora javno sukobili čiji projekt ima prioritet. Ministarstvo je procijenilo da prednost ima Sveučilište u Rijeci i veliki projekt jer suna tom sveučilištu uspjeli na vrijeme dovršiti svu prijavnu dokumentaciju.  

U nalazu više inspektorice upada u oči rečenica da je “prepiska oko projekata između službenika Ministarstva znanosti i dvaju sveučilišta neuredna do nerazumljivosti pa prema tome protivna Zakonu o općem upravnom postupku”.

Također, komunikacija između službenika se odvijala sažetom elektronskom poštom, zbog čega je bilo različitih neusuglašenosti, što bi u konačnici moglo rezultirati manjim opsegom korištenja sredstava iz strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije od realnih potreba.

Treća zanimljivost je ocjena inspektorice da Ministarstvo znanosti u prvome pozivu za dostavu projektnih prijedloga nije specificiralo kriterije na temelju kojih bi predlagatelji projekata razumjeli koje uvjete moraju ispunjavati kako bi bili uvršteni na indikativnu listu.

Nadzor je utvrdio da je Ministarstvo sklopilo sporazum s društvom TARA International Consulting d.o.o. iz Novoga Sada (TARAIC). Međutim u zapisniku o nadzoru stoji da se Ministarstvo na sličan ili isti sporazum o tehničkoj potpori o svom trošku nije sklopilo i sa Sveučililištem u Zagrebu.

U Ministarstvu znanosti objašnjavaju kako nisu pogodovali Rijeci. Činjenica je da su oni odradili posao na vrijeme, a Zagreb nije. Također prznaju kako je bilo nesmotrenosti u proceduri prijave tvrdeći kako su "probijali led u prvoj proceduri povlačenja europskih sredstava".
 

Komentari (2)
Pogledajte sve

nevjerojatno! pa dokle će mu tolerirati ovakve stvari?!?

Ne vjerujem da Jovanović nije poštovao zakon. Je, poštuje on zakon…Zakon Ulice.

New Report

Close