Josipović uvjeren u nepristranu odluku suda u ‘slučaju franak’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. srpanj 2013. u 15:29
Photo: Zarko Basic/PIXSELL

“Siguran sam da će neovisna i nepristrana odluka biti donesena u drugom stupnju. Ne znam kakva, ali ono što podržavam do kraja jest neovisnost pravosuđa”, rekao je.

Predsjednik Republike Ivo Josipović izrazio je danas uvjerenje da će drugostupanjska odluka u tužbi Udruge Franak protiv osam hrvatskih banaka biti nepristrana te odbacio ocjene te udruge da banke preko Vlade vrše utjecaj na pravosuđe kako bi presuda bila u korist banaka.

"Uvjeren sam da to nema nikakve veze. Danas u Hrvatskoj nema, ne bi smio biti nitko – bila to Vlada, predsjednik, udruge, banke – tko smije i može utjecati na neovisnost pravosuđa", rekao je Josipović novinarima nakon što je primio djecu iz Srebrenice.

Josipović je rekao kako svatko govori o nekim svojim interesima, pa tako i Udruga Franak, "ali pravosuđe jest i mora biti potpuno neovisno i ne osvrtati se što govori bilo tko".

"Siguran sam da će neovisna i nepristrana odluka biti donesena u drugom stupnju. Ne znam kakva, ali ono što podržavam do kraja jest neovisnost pravosuđa", rekao je.

Upitan o izjavi izvršne direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde kako će od zemalja istočne Europe u recesiji ove godine biti samo Hrvatska i Slovenija, odgovorio je da nije bilo potrebe da to to kaže "jer i sami vidimo da su neki pokazatelji prilično zabrinjavajući".

"Svi to vidimo i radi se. Vlada radi, radi gospodarstvo i moramo učiniti sve najbolje što možemo da dogodine ne bude takva ocjena. Nemam tome što dodati, znamo kakva je situacija i znamo da svatko mora dati najbolje od sebe", dodao je.

Josipović je potvrdio da postoji ponuda Hrvatskoj da se uključi u misiju Europske unije u afričkoj državi Mali, ali je opovrgnuo pisanje jednog dnevnog lista da je o tome razgovarao s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom tijekom boravka u Francuskoj gdje je nazočio svečnosti u povodu obilježavanja pada Bastille.

"Nismo o tome razgovarali, a da postoji ponuda da Hrvatska vojska na jedan skroman način sudjeluje – postoji. Ali, o tome se još nije odlučilo. Postoji zakonska i ustavna procedura i ona će biti obavljena kako to treba", rekao je Josipović.

U medijima se spominje da bi Hrvatska u misiji u Maliju trebala sudjelovati s pet časnika. Odluku o slanju hrvatskih vojnika u misije izvan Hrvatske donosi Hrvatski sabor koji od 15. srpnja ima stanku u radu do sredine rujna.

Komentirajte prvi

New Report

Close