Josipović nudi funkcionalno rješenje za kredite

Foto: Anto Magzan / Pixsell Foto: Anto Magzan / Pixsell

Dodao je kako se mnogi ne uspijevaju dogovoriti s bankom, niti se odlučuju na tužbe zato što je to skupo.

Stranka bivšeg predsjednika Ive Josipovića "Naprijed Hrvatska! Progresivni savez" ovih je dana u Hrvatski sabor uputila zahtjev za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti potrošača kojemu je svrha riješiti komplicirane i teške odnose u kojima građani imaju kredit, posebno u francima, o čemu je u ponedjeljak Ivo Josipović govorio i na tribini u Splitu.

Josipović smatra da smo duboko podijeljeno društvo, ne samo po političkoj liniji lijevo-desno, nego i po tome što se vrlo jasno razlikuju dobitnici i gubitnici procesa bez obzira na to zvali se oni akumulacijom kapitala, tranzicijom ili privatizacijskom pljačkom. Istaknuo je kako u promijenjenim ekonomskim okolnostima sve više ljudi nije u stanju pratiti svoje obaveze i vraćati kredite koji su im se činili kao rješenje egzistencijalnih problema, a Vlada, unatoč mjerama koje poduzima kako bi riješila problem, u tome kasni. Poručio je kako nisu spremni čekati dogovor i rješenja iako je konsenzus uvijek dobar, nego žele predložiti konkretne mjere i ubrzati postupak u interesu dužnika koji su slabija strana.

Josipović je na tribinu na temu „Novi zakon za pomoć dužnicima u francima“ podsjetio kako je Udruga Franak dobila kolektivni spor, no, rekao je, on ne rješava individualna pitanja zbog čega bi građani trebali podizati tužbe. Dodao je kako se mnogi ne uspijevaju dogovoriti s bankom, niti se odlučuju na tužbe zato što je to skupo i nije jasno koja je referentna kamata, a neki se boje i raskida ugovora, a nije jasno ni pitanje zastare.

"Mi smo sva ta pitanja riješili na funkcionalan način. Predložili smo da na zahtjev građana banka bude obvezna izdati obračun međusobnih potraživanja i da je taj obračun ovršna isprava. Riješili smo i pitanje referentne kamate kao one koja je bila u trenutku ugovaranja ili prosječne kamate, ovisno koja je povoljnija za građane. Isto tako smo riješili pitanje zastare, stavili smo limit kamate te riješili položaj jamca", rekao je Josipović.

Dodao je da su - ako zbog nekog razloga dođe do spora - predvidjeli olakšice koje građanina 'Davida' stavljaju u ravnopravan i povoljniji položaj od 'Golijata', a to je da tužitelj - građanin ne plaća predujam i troškove te da je teret dokaza na banci. Predviđene su i novčane kazne ako koja banka ne ispuni zakonsku obvezu. Te bi izmjene za koji dan trebale biti stavljene na dnevni red Sabora, najavio je, dodajući kako bi volio da taj zakon prihvati Vlada jer on državni proračun ništa ne stoji.

"Takav zakon će, baš suprotno, rasteretiti pravosuđe, građanima dati povoljniju poziciju i naposljetku ostvariti pravednost da ono što su sudovi dosudili bude i realizirano", zaključio je Josipović, čijoj su stranci, koja je ogranak osnovala i u Splitu, pristupili građani nazočni na tribini.

Komentari (6)
 • Kirin
  Kirin 12:33 7.7.2015.

  Lignja je dobar u pisanju zakona i to ne bi trebali zanemariti kada se nudi u ovom slučaju! Pogledajte ZAMP - zakonski regulirana otimačina za korist pojedinaca dovedena do savršenstva, a kojoj je isti autor!

 • Andy
  Andy 12:32 7.7.2015.

  YUsipović, Pusićka i Vrdoljak imaju zajedno podršku <0,7% birača a prostora u medijima više nego sve oporbene stranke zajedno x10.

  Imunološki je trebao put Rijeke(JGL). Radi toga su ga i uništili. Zašto se ne iztraži kako je Davorin Gajnik(HNS) potrošio novce od kredita za obnovu imunološkog?! Treba pratiti trag novca i kadrova! HNS je gora pošast nego YUsipović.

 • Nikolaus
  Nikolaus 11:42 7.7.2015.

  Ne znam zbog cega je ovaj nebitan clanak o nebitnoj osobi dospio na poslovni.hr. Kakve to veze ima s glavnom tematikom portala? Veliki minus.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve