Neki jedva čekaju porez na nekretnine, a neki se boje gladi

Autor: Josipa Ban /VLM , 08. studeni 2012. u 12:57
Boris Miletić; Dražen Barišić

Porez na nekretnine uvodi se uoči lokalnih izbora, u travnju 2013., pa je već sada važna tema u toj utrci.

Porez na nekretnine trebao bi zamijeniti komunalnu naknadu koja je prihod jedinicama lokalne samouprave.

Kako se prema neslužbenim podacima predviđa da bi trebao iznositi 0,2 posto ukupne vrijednosti nekretnine koja se koristi za stanovanje, 0,4 posto za nekretnine koje se iznajmljuju te dva posto za vikendice, jasno je da će znatno povećati prihode gradskih proračuna. Ipak, iako im donose veće prihode, neki gradonačelnici protiv su njegova uvođenja jer ga smatraju prevelikim opterećenjem za građane. Drugi ga pak baš zbog povećanja gradskih prihoda jedva čekaju. Jedan od njih je Stipe Gabrić Jambo (HSS), metkovićki gradonačelnik. Kao glavni argument uvođenja poreza na nekretnine ističe da su gradovi "na rubu gladi", a upravo bi im taj porez povećao prihode za 20 posto, ističe svoju računicu. Koliko bi proračunu Metkovića značio novi porez ilustrira činjenicom da su 2010. izgubili trećinu poreza na dohodak, čiji su se prihodi sa 16 milijuna kuna u 2009. smanjili na 11 milijuna. "Kolekcionari vila, stanova i ostalih nekretnina neka plate", jasan je Gabrić.

I dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić (HNS) pobornik je uvođenja novog poreza. No dok Gabrić na njega gleda isključivo kao na sredstvo za punjenje blagajne, Vlahušić mu daje veći smisao. On smatra da će novi porez prisiliti građane da aktiviraju svoju imovinu. Iz tog razloga potez ministra financija Slavka Linića naziva hrabrim te smatra da mu treba dati podršku. Prema riječima dubrovačkoga gradonačelnika, Hrvati su relativno bogat, ali slabo aktivan narod kad je riječ o korištenju vlastite imovine. Upravo bi porez na nekretnine to trebao promijeniti, smatra Vlahušić. "Imovinu treba staviti u funkciju i tu je Linić na dobrom putu", ističe. Kao primjer navodi iskustvo iz vlastitoga grada gdje su stavljanjem u funkciju tvrđave Revelin, koja je, kako kaže, bila samo reprezentativna, omogućili zapošljavanje 50 ljudi u ljetnoj sezoni. No, napominje, prije samog uvođenja poreza na nekretnine treba napraviti registar imovine sa svim podacima o tome koliko tko ima, koji bi bio temelj za naplatu poreza. Također, prema Vlahušiću, od plaćanja novog poreza nitko ne bi smio biti izuzet. Tako bi porez plaćali svi koji nešto posjeduju, uključujući i državu, gradove, udruge te Crkvu. S druge strane pulski gradonačelnik Boris Miletić (IDS) smatra da je sadašnji sustav u kojem kroz komunalnu naknadu građani plaćaju za svoje vlasništvo puno pravedniji.

Naglašava da još nije jasno tko bi radio procjenu vrijednosti imovine – gradovi ili porezna uprava. U svakom slučaju, smatra Miletić, uvođenje poreza na nekretnine dovelo bi do prevelikog opterećenja građana. "To nije dobar princip zato što će jedan dio građana ostati bez imovine jer neće moći izdvojiti 0,2 posto njezine vrijednosti", upozorava Miletić. Da bi uvođenje poreza na nekretnine bio udar na džepove građana smatra i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić (HDZ). "Apsolutno sam protiv takvog poreza jer je to namet koji je u potpunosti neopravdan i poguban za građane. Nema u tome gospodarskih naznaka niti investicijskog zamaha", ističe Barišić, optužujući Vladu za nesposobnost. Kao dodatan problem navodi postupak procjene i naplate kao i prekratak rok te neusklađenost pratećih zakona. Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo (HDSSB) pak ističe kako mu je teško opredijeliti se za za ili protiv dok ne vidi sve potrebne parametre koje će zakon donijeti. Općenito smatra da zbog pada tržišta nekretnina nije dobar trenutak za uvođenje takve mjere osim, kako kaže, ako je nekome u cilju da nekretnine odu u bescjenje.

Kolekcionari vila, stanova i ostalih nekretnina neka plate

Stipe Gabrić Jambo, Metković

Imovinu treba staviti u funkciju, Linić je na dobrom putu

Andro Vlahušić, Dubrovnik

Porez na imovinu doveo bi do prevelikog tereta za građane

Boris Miletić, Pula

Taj je namet potpuno neopravdan i poguban za građane

Dražen Barišić, Velika Gorica

Zbog pada tržišta nekretnina nije trenutak za tu mjeru

Krešimir Bubalo, Osijek

Komentari (5)
Pogledajte sve

Treba jasno reći – ovo je porez kojim se želi oguliti narod do kraja po k omunističkom principu (nekada se to zvala nacionalizacija).
Ne ide se tu na “kolekcionare vila i bogataše..” kako kažu nego na svakoga u Hrvatskoj tko posjeduje bilo kakvu nekretninu.
Da su htjeli ići samo na ove koji imaju po 5-6 kuća,stanova i vila onda bi takav zakon i napravili.
Međutim, oni hoće izvući dodatnu lovu od 2-3 milijuna ljudi. Imamo parazite tipa Stipe Gabrića Jambetine koji bi sada skupljao harač od bakica i
nezaposlene raje za svoju l_opovsku ekipu. I on dobro zna da će se 99% ovakvog poreza skupiti od srednjeg sloja i sirotinje a da će ovi tajkuni dati cca 1% –
jer ih nema više od 1%. Neka objasne k_omunjare kako će penzići i sirotinja staviti u funkciju vikendice i kuće koje imaju u neatraktivnim dijelovima ??
Kako će staviti u funkciju kuće koje treba adaptirati i dovršiti a nemaju za kruh ?
Dogodit će se ono što su napravili najsuroviji totalitaristički sustavi – a to se jednostavno zove preslagivanje bogatstva.
Porezi se neće moći plaćati, dio nekretnina će se prodati u bescijenje a dio će ovrhom zaplijeniti l_opovska k_omunjarska država na čelu sa
Linićem, Milanovićem i Josipovićem.
Dobro je Josipović govorio da će se cijela Hrvatska crveniti. Sada vidite na što je mislio !

Dakle ovako -UN hombre es locco!(Jedan čovjek je lud) mislim na Linića.

taj čovjek tjera napaćeni Hrvatski narod u dužničko ropstvo ovim porezom, a prema državi.
to šta prića da će porz biti jednak dotafašnjoj komunalnoj naknadi(zamjenski termin za porz na nekretnine) je laž i to pod cijenu osobne moralne i kaznene odgovornosti izjavljujem.
Taj čovjek nema veze s ekonomijom kapitalizma , obzirom da je za vrijeme svog školovanja pretežno sušao ekonomiju socijalizma, a koliko ima veze sfinancijama to će se uskoro vidjeti.

Kako će molim lijepo plačati isti porez osobe koje su uz krajnje snage podigli hipotekarne kredite uz ne male kamate, do krajnjih snaga ratom kredita i olaćanja kamata opteretili kućni buđet pod cijenu odricanja od kulturnih sadržaja , odjeće i obuće, i nedaj bože, u ovoj krizi u najboljem slučaju,
jedan od supružnika ostao bez posla i tako pod cijenu odricanja svga što je moguće podmirujusvoje kućne obavez (visoke režije, trenutne komunalne naknade ,škola, vrtići itd.), plačati ovaj novo nametnuti harač, kako bi ovakvi mediokriteti kao Linić mogli uživati u svojim sado-mazohističkim namjerama.

Šta je ovaj Hrvatski narod napravio tom čovjeku da mu ovaj to radi, dali je kriv on ili Milanović koji ga još uvijek drži kao ministra financija, pa zar ne vidi da će ga ovaj doći političke glave i to za sva vremena?

Po eventualnoj provedbi odnosećeg zakona prvi se stavljam na barikade za
smjenu ove vlasti bez obzira koja opcija bi došla poslije nje (bez obzira na stranku ) pa makar i HDZ,.
Kako je netko predhodno primjetio najmanje je pogodno vrijeme za uvođenje takvog harača u ova gruba vremena, kada jedni jedva čekaju da drugi jeftino prodaju kako bi mogli podmiriti novonametnuti harač državi, a da bi oni to isto kupili jeroni imaju i za jedno i za drugo.
Dakle zašto mIlanović ne primječuje da mu se Linić ponaša ko slon u staklarni i gaz i lomi sve oko sebe, pa zar je slije ili nema nikakav osječaj za realnost.

Ako je već potreba neka se ugledaju na Slovence kako su oni to sredili, između ostalog već su nam očitali lekciju kod provedbe privatizacije, a mi i ovaj puta
izmišljamo toplu vodu itražimo s neki svoj put)odnosnoLinićev)

Dakle zašto je ovoj vladi stalo da večinu Hrvatskog naroda , slabije stojećeg ,podjarmi i postavi u poziciju DUŽNIČKOG DRŽAVNOG ROPSTVA, jer isti neće od kuda imati podmirivat svoju poreznu obavezu(statistički u RH 80% st.fonda je u privatnom vlasništvu) masa od toga u vlasništvu nekada dobro i slabije stoječeg građanstva , a sda PENZIONERSKE SIROTINJE koju su stvorili isti takvi Linići i Milanoviči.

Šta čeka predsjednik Josipović, šta ne diže glas u obranu ovog napaćenog i iznurenig Hrvatskog naroda, zašto ne reagira ili je i on izgubio bilo kakvu vezu sa realnošću.
Ponaša se ko ptica galeb, samo leti i svagdje po malo serucka, a niakve vajde od toga.
Nadam se da iole pametnom i donekle realnom Hrvatu nije potrebno šire
elaboriranje kako mu sutra kada se ev. donese taj Zakon o oporezivanju nekretnina u vl. Hrvatskih građana, prijeti ovrha nad tim istim nekretninama jer neće biti u stanju podmiriti svoje novo nametnute porezne obaveze ili iste prodati kako bi ih mogao podmiriti (samo ne znam kome) možda strancima, domačoj mafiji, dilerima droge, tajkunima i to po vrlo mizernim cijenama daleko ispod stvarne vrijednosti.
To je ta i takva realnost i budučnost koja nas oćekuje,i nadam se da će oni koji su pripremali scenario za istu osobno platiti za to zaslužujuću cijenu.

BOLJE RAT NEGO PAKT, BOLJE GROB NEGO DUŽNIČKI ROB !
SLOBODA NARODU SMRT TOM I TAVOM EKONOMSKOM FAŠIZMU!

Te lokalne samouprave su svjetski rekorderi po vremenu izdavanja bilo kakvih dozvola, najveća ulaganja su im u plaće, vozni park i reprezentaciju, ima ih po glavi stanovnika više nego igdje na svijetu…i sve im je to malo pa im mi moramo dopunit kasicu prasicu…budući je stalno prazna, a kad im je opet napunimo zaposlit će još ponekog rođaka, novi autić..etc…..a mi ćemo i dalje čekat dozvole i promjene…eeeeeeeeeee jesmo prasci!

Pazi ti kako oni razmišljaju:
“Gradovi su na rubu gladi jer su izgubili trećinu poreza na dohodak”

A nije im palo na pamet ako su oni izgubili porez na dohodak da su građani onda izgubili prihode iz kojih bi trebali plaćati poreze.
Nevjerovatno je što je ta stoka spremna napraviti svome narodu samo da nebi izgubila pravo na novo auto svako dvije godine, dnevnice, božićnice i regrese. Mislim da su i četnici u ratu bili humaniji od ovih.

New Report

Close