Jaz u korist javnog sektora nije samo pitanje plaća

Autor: Jadranka Dozan , 22. lipanj 2015. u 22:00
Potpuniji uvid otvorio bi i pitanje prikrivenih isplata plaća

Kreću razgovori sa socijalnim partnerima.

Vlada radi na novom sustavu plaća u javnom sektoru, potvrdili su ovih dana potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar Mirando Mrsić.

Naglasili su kako se na to ide u prvom redu da bi se nagradilo nabolje zaposlenike u sustavu. Medijske napise da će s tim zakonskim paketom doći i ukidanje dodatka na staž (0,5 posto), uvođenje sustava platnih razreda te sustav ocjenjivanja za isplate stimulacija Grčić je nazvao spekulacijama, a ministar Mrsić rekao je da ovih dana počinju razgovori sa socijalnim partnerima o novom zakonu o plaćama u javnim službama. On se, kaže, nada da će se njime omogućiti da u državi konačno imamo jednaku plaću za jednaki rad, jer je intencija novog modela da se konačno uredi da npr. tajnice ili administrativni radnici u cijelom sustavu imaju jednaku plaću, a ne da u nekim agencijama te plaće budu duplo veće nego u drugom dijelu sustava.

Rezultat svega zacijelo bi trebalo biti i smanjenje jaza plaća u javnom i privatnom sektoru u dijelu koji nije objašnjiv razlikama u obrazovnoj strukturi zaposlenih. Prema nalazima analize tih razlika koju su za razdoblju 2000.-2012. napravili istraživači Ekonomskog instituta Danijel Nestić, Ivica Rubil i Iva Tomić, razlika prosječne plaće u korist javnog sektora je s krizom 2008. ipak smanjena. Kad se uzmu u obzir razlike u karakteristikama radnika i radnih mjesta, tzv. prilagođeni jaz plaća 2012. je sugerirao 5-postotnu premiju u korist javnog sektora.

Stručnjaci Instituta upozoravaju i da su se 2013. i 2014. u javnom sektoru dogodile korekcije plaća, ali da su za potpuniji uvid u razlike potrebni detaljni podaci o plaćama i drugim primanjima iz administrativnih baza podataka. Tada bi se, kažu, izbjegle neke slabosti korištenja anketnih podataka. Ali, dodaju, istodobno bi se mogli otvoriti i problemi oko prikrivene isplate plaća, odnosno isplata "na ruke". To je danas očito i veći izvor jaza. 

Komentirajte prvi

New Report

Close