Jakovina šuti o isplati štete farmerima

Autor: Božica Babić , 27. veljača 2013. u 21:59
Jakovina je jučer obišao ugrožene farmere/PIX

Vlade Srbije i Hrvatske dogovaraju koji će laboratoriji u EU biti referentni za analizu mlijeka u regiji

Odvoz aflatoksičnog mlijeka u biopostrojenja i dopremanje ispravne stočne hrane o trošku Ministarstva poljoprivrede omogućit će da se u roku tjedan dana ponovno proizvodi zdravstveno ispravno mlijeko, kazao je u srijedu ministar Tihomir Jakovina za obilaska ugroženih farmi i najavio da će farmama biti podijeljeno oko 300 tona stočne hrane. Ponovno nije iznio model isplate odštete farmerima, već je ustvrdio da bi "u ovom trenutku bilo neozbiljno izići s cijenom obeštećenja za mlijeko koje se spaljuje u biopostrojenjima." Samo je dodao kako će se obračun raditi prema prosječnim količinama koje su farme u prethodnom razdoblju predavale u otkup. Najavio je da će u petak o aktualnim problemima razgovarati s predstavnicima udruga i Poljoprivredne komore te upozorio medije kako će "zbog senzacionalističkih napisa biti suodgovorni ukoliko neke farme prestanu s proizvodnjom i ljudi ostanu bez posla."

Predsjednik Odbora za udruge Poljoprivredne komore Stjepan Kunovac međutim, nema informaciju o susretu čelnika Komore s ministrom. "U proteklih godinu dana s resornim ministrom nismo uspjeli ostvariti ni ozbiljnu raspravu, a kamo li pronaći rješenja za nagomilane probleme. Sa samim Jakovinom nemamo o čemu razgovarati, zato tražimo nazočnost premijera Zorana Milanovića i ministra financija Slavka Linića jer njih dvojica u rukama drže škare kojima kroje budućnost agrara," ističe Kunovac.

Prvu vijest o aflatoksinu doznali smo od BiH, a tajnik Ministarstva poljoprivrede Srbije Danilo Golubović otkrio je da vlade Srbije i Hrvatske dogovaraju koji će laboratoriji u EU biti referentni za analizu mlijeka u regiji. Na upit da nam potkrijepe tu izjavu Golubovića iz kabineta Jakovine kažu tek da se "dogovorom o referentnom laboratoriju žele izbjeći dvojbe oko rezultata 
analiza." v

Komentirajte prvi

New Report

Close