Izvidi u uljari San Lorenzo još traju, Jakovčić: To je napad na IDS

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2014. u 18:44
Ivan Jakovčić. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

U koordinaciji s istarskim Županijskim državnim odvjetništvom policija još provodi izvide u slučaju kupnje vodnjanske uljare San Lorenza novcem iz županijskog proračuna, potvrdila je danas glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović ne navodeći pritom pojedinosti o tom slučaju.

U koordinaciji s istarskim Županijskim državnim odvjetništvom policija još provodi izvide u slučaju kupnje vodnjanske uljare San Lorenza novcem iz županijskog proračuna, potvrdila je danas glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović ne navodeći pritom pojedinosti o tom slučaju.

Uljaru je od prijašnjih vlasnika županijskim novcem preuzela Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) radi osnutka županijskog centra za održivi razvoj maslinarstva u Istri, za što je prije dvije godine izdvojila 4,7 milijuna kuna županijskog novca te preuzela na sebe još 5,7 milijuna kuna kredita uljare. Državna revizija u svojem je izvješću zamjerila županiji to što nije izradila analizu isplativosti kupnje te uljare. U međuvremenu je županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović, nakon izjave HTV-u kako se cijeli postupak pregovaranja vodio u uredu tadašnjeg župana Ivana Jakovčića, smijenjen s mjesta predsjednika Nadzornog odbora Istarskoga vodozaštitnog sustava.

Bivši istarski župan Ivan Jakovčić rekao je u izjavi za Hinu da je slučaju uljare riječ o političkom napadu na IDS "jer – kako drugačije tumačiti činjenicu kako se ovaj slučaj opet izvlači pred europske izbore".

"U Istri smo na području maslinarstva napravili najbolje rezultate, osobno sam se puno angažirao i zato se sada napada IDS u segmentu gdje smo najbolji. To je prozirno", poručio je Jakovčić i dodao kako očekuje da će Istarska županija s tim u vezi "poduzeti konkretne korake".

S druge pak strane predsjednik pulskoga te potpredsjednik istarskoga SDP-a Danijel Ferić na sutrašnjoj će sjednici Županijske skupštine zatražiti da se sazove tematska sjednica o tome kako se troši novac iz županijskog proračuna s obzirom na to da se, kako je rekao, "pred vijećnicima još nije našlo izvješće Državnog ureda za reviziju gdje je bilo brojnih nedostataka, a najveći se odnose upravo na uljaru".

"Vijećnici moraju znati koliko su iznosile transkacije vezane uz uljaru. Sadašnji župan nije opterećen dogovorima iz prošlosti, ali on nasljeđuje obveze otplate kredita te treba voditi brigu o isplati tih sredstava", istaknuo je Ferić u izjavi za novinare.

Po pisanju nekih medija, sporno bi moglo biti i to što je pri kupnji korišten HBOR-ov kredit kojim bi trebalo poticati proizvodne djelatnosti s obzirom na to da HBOR, po čijim su uvjetima odobreni krediti, ne odobrava da taj novac služi za preuzimanje tvrtaka.

Komentari (2)
Pogledajte sve

ne daj se Nino, svi znamo da su svi tvoji projekti protkani samo poštenjem

Kako to da je ovaj krimos još na slobodi? Mora da je tajna u negovom šarmu političara…

New Report

Close