Iznimno loša gospodarska situacija u Vukovarsko – srijemskoj županij

Autor: Agencija VLM , 10. ožujak 2014. u 13:43
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Krajem veljače Zavod za zapošljavanje imao je evidentirano 23.780 nezaposlenih osoba što je najveća nezaposlenost još od 2001. godine.

Gospodarska situacija u Vukovarsko – srijemskoj županiji je vrlo teška, a po nekim pokazateljima i katastrofična, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u sjedištu županije u Vukovaru. Pojašnjavajući trenutačnu gospodarsku situaciju u najistočnijoj hrvatskoj županije, županijski pročelnik za gospodarstvo Zdenko Podolar rekao je da je krajem veljače Zavod za zapošljavanje imao evidentirano 23.780 nezaposlenih osoba što je najveća nezaposlenost još od 2001. godine.

Prema službenim podacima prošle godine na području županije poslovala su 1523 poduzetnika od kojih je 508 blokirano. U isto vrijeme djelovalo je 2560 obrta od kojih je njih više od pola, ili čak 1481, blokirano. Ukupna vrijednost blokiranih poduzeća i obrta veća je od 900 milijuna kuna. I poduzetnici i obrtnici su tijekom 2012 godine ukupno zaradili 9,6 milijardi kuna, ali su u isto vrijeme zabilježili i još veće rashode koji su iznosili oko 9,97 milijardi kuna. Dodatni problem je i što je loša gospodarska situacija dovela i do toga da su prosječne plaće u ovom dijelu Hrvatske i dalje osjetno niže nego u ostatku Hrvatske.

Tako prosječna plaća u Vukovarsko – srijemskoj županiji iznosi 3628 kuna dok je u isto vrijeme ona u ostatku Hrvatske iznosila 4769 kuna.

"Posljedice trenutne gospodarske situacije su i manjak investicija, veliki rashodi, niska konkurentnost poduzetnika, nemogućnost investiranja, visoka stopa nezaposlenosti… Nikako ne smijemo zaboraviti i problem depopulacije i odljev mozgova sa kojim se suočavamo", rekao je Podolar. Kao moguća rješenja Podolar vidi prije svega neophodnost osiguravanja novih investicija, što bi dovelo do novih ulaganja i otvaranja radnih mjesta a samim tim i podizanja kupovne moći, kao i reindustrijalizaciji gospodarskih subjekata i obnovi pripadajuće infrastrukture.

Kao bitne stavke za bolje sutra u gospodarskoj situaciji Podolar ističe decentralizaciju upravljanja prirodnim resursima, poticanje zapošljavanja i poduzetnika kao i jačanje poduzetničke infrastrukture.

"Danas imamo situaciju da našim prirodnim potencijalima upravlja Zagreb tako da mi ne može utjecati na kreiranje vlastite sudbine.  Isto tako Vukovarsko – srijemska županija ne slaže se niti sa industrijskom strategijom Vlade RH 2014 – 2020 godine po kojoj su prehrambena i prerađivačka industrija stavljeni po strani dok se naglasak daje na IT i elektro industriju koje mi nemamo", rekao je Podolar. Na konferenciji za novinare govorio je i direktor Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast Ivan Rimac koji je govorio o programu poticanja poduzetništva i obrta Poduzetnički impuls 2014 godine za koji je rekao da postoji veliki interes.

Komentirajte prvi

New Report

Close